Με ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως στην κατοχή και στην αντίσταση, με έργα που εξηγούν την επίδραση της ελληνικής Αναγέννησης στο δυτικό πολιτισμό και με μια έκθεση που εστιάζει στο «κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας», θα γιορτάσουν το μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό και το Πολεμικό το «Όχι».
Για τον εορτασμό της της 28ης Οκτωβρίου, στο Μουσείο Ακρόπολης, την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του μουσείου θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες την επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία ελληνικής Αναγέννησης στο δυτικό κόσμο. Αφορμή θα είναι το χάλκινο τέθριππο με τη θεά Νίκη από τη συλλογή του Θεόφιλου Χάνσεν που υπήρξε αρχιτέκτονας σπουδαίων νεοκλασικών κτηρίων στην Ελλάδα και την κεντρική Ευρώπη του 19ου αιώνα.
Το έκθεμα θα παραμείνει στο Μουσείο Ακρόπολης έως τις 18 Ιανουαρίου 2015. Προέρχεται από το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και αποτελεί μέρος της έκθεσης με τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891)» που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 08:00 έως τις 20:00 με ελεύθερη είσοδο.
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο της Ελλάδος και τον Επιστημονικό Σύλλογο «Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων», τιμούν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου διοργανώνοντας κινηματογραφικό αφιέρωμα. Σε πρώτη προβολή θα παρουσιαστούν τα ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα του Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης» και «8η Μεραρχία: Η πρώτη μάχη» παραγωγής Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου.
Τα ντοκιμαντέρ αφορούν στην κήρυξη του πολέμου, την κατοχή, την αντίσταση, αλλά και την πρώτη μάχη του πολέμου που έδωσε η 8η Ελληνική Μεραρχία, της 28ης Οκτωβρίου 1940, αμυνόμενη «του πατρίου εδάφους».
Ημερομηνία: 27/10/2014
Ώρα έναρξης: 19:30
Είσοδος ελεύθερη
Η διαδοχική ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στο 2014, στάθηκε η αφορμή να συναντηθούν στο στάδιο του πολιτισμού οι δύο χώρες. Η έκθεση «Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας», αποτελεί καρπό αυτής της συνάντησης.
Τα προσεκτικά επιλεγμένα αρχαία και νεότερα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση δίνουν, άλλοτε καθαρά και άλλοτε υπαινικτικά, το στίγμα της κοινής πολιτιστικής πορείας των δύο χωρών.
Τα 23 έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα διάστημα 4.500 χιλιάδων ετών, από τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως την Ελλάδα και την Ιταλία του 20ού αιώνα.
Αντιπροσωπεύονται οι τρεις μεγάλοι προϊστορικοί πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο, ο κυκλαδικός, ο μινωικός και ο μυκηναϊκός. Εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη ή ο κρατήρας του Ευφρονίου παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης και αισθητικής προς την κλασική τελειότητα. Ανάμεσά τους, το ανάγλυφο της «Σκεπτόμενης Αθηνάς» με τη στοχαστική έκφραση γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, καθώς παραπέμπει στο σκεπτικισμό με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες, αμφίσημες, πολιτικές καταστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ το δόρυ της μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να επαγρυπνούμε για τη διατήρηση όσων κατακτήθηκαν με τους αγώνες του παρελθόντος. Άλλα έργα αποτελούν εύγλωττες μαρτυρίες της άνθησης του εμπορίου αρχαιοτήτων και της συλλογής έργων τέχνης, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στις μέρες μας.
Η έκθεση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Προεδρίας της Ιταλικής και της Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα και των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού των δύο χωρών. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η Μαρία Αδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο Louis Godart, Σύμβουλος για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ το συντονισμό και την επιμέλεια έχει ο Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Τα αριστουργήματα που παρουσιάζονται προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τα Μουσεία Καπιτωλίου - Centrale Montemartini, το Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο της Villa Giulia, το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο - Palazzo Altemps, την Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης του Palazzo Corsini, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ρηγίου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τάραντα. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
Διάρκεια έκθεσης: Έως 31 Οκτωβρίου 2014
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682