Αρχίζοντας μία πανελλαδική διαβούλευση που θα ενώσει όλους τους Έλληνες γύρω από την ιδέα της ελληνικής γης και της καλής διατροφής, διοργανώνεται η διεθνής ημερίδα “Good Food - Good Farming”.
Στόχος της, να μάθουμε από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, συζητώντας στρατηγικές που θα ενώσουν την ποιοτική γεωργία με την αγορά, τον παραγωγό με τον καταναλωτή, την εστίαση, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, μία ημερίδα που έχει σκοπό να συνδέσει την ύπαιθρο με τις πόλεις, και να βάλει την Ελλάδα ξανά στον χάρτη.
Η βιοποικιλότητα της χώρας μας είναι ένας πλούτος που εκφράζεται μέσα από καλλιέργειες, προϊόντα, γεύσεις, παραδόσεις, ιστορίες, συνταγές και τοπία. Παρόλα αυτά τα στοιχεία που αποτελούν σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να καταλάβει ηγετικό ρόλο στη διεθνή αγροτική και γαστρονομική αγορά. Στην ημερίδα θα συζητηθούν η σημασία των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και της μοναδικότητας του κάθε προϊόντος, και πώς μπορούν να πάρουν τη θέση τους στην διεθνή Κιβωτό της Γεύσης του Slow Food, που υποστηρίζεται από χιλιάδες κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι μικρές αλυσίδες διανομής προϊόντων μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα πολιτικά και κοινωνικά εργαλεία. Μέσα από την ανταλλαγή γνώσης και την πρακτική εμπειρία φορέων που λειτουργούν στα πλαίσια της αλληλέγγυας οικονομίας, ανακαλύπτουμε τη σημασία της δημόσιας διάθεσης προϊόντων και εξερευνούμε τη δυναμική της για την υλοποίηση βιώσιμων στρατηγικών στις ελληνικές πόλεις. Αντλούμε έμπνευση από κοινότητες που καλλιεργούν, διαθέτουν και απολαμβάνουν γεωργικά προϊόντα ποιότητας με τρόπους που σέβονται την κοινωνική δικαιοσύνη, το δίκαιο εμπόριο και προωθούν την ισόνομη κατανομή των οφελών.
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά επιχειρήσεων που δεν προσβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, αλλά λειτουργούν με τρόπο που δημιουργεί ευρύτερα οφέλη για την κοινωνία; Συζητάμε με ανθρώπους από τον διεθνή στίβο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ανταλάσσουμε ιδέες, ψάχνουμε τρόπους για να τις εφαρμόσουμε στη χώρα μας και αναγνωρίζουμε τη δυναμική για καινοτομία που ανοίγει η Καλή Τροφή και η Καλή Γεωργία για την σύνδεση της υπαίθρου με τις πόλεις.
Οι αναλύσεις και εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω θέματα θα γίνουν στις 15 Νοεμβρίου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης από τους: Παύλο Γεωργιάδη - Slow Food Θράκης, Αφροδίτη Μπουϊκίδου καιΕβίτα Κολοκούρη - Ashoka Greece και την Ανίσα Μπέλλου - Perrotis College.
Ώρα: 9:00-17:00
Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ