Στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθούν στις 9, 10 & 11 Μαίου στο Μουσείο Μπενάκη, εγκαινιάζεται το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου αφιερωμένο αποκλειστικά στην γεύση, την τροφή, την γαστρονομία, τις κουλτούρες και τις κουζίνες του κόσμου.
Το Athens International Culinary Film Festival (AICFF) δημιουργεί ένα πλούσιο μενού με προβολές μικρού και μεγάλου μήκους φιλμ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation γαστρονομικού περιεχομένου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Παράλληλα, ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις πλαισιώνουν το φεστιβάλ με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, παρουσιάσεις από κριτικούς κινηματογράφου, κινηματογραφιστές, δημιουργούς αλλά και γευσιγνωσίες εμπνευσμένες από επιλεγμένα κινηματογραφικά έργα.
Άλλωστε η σχέση του κινηματογράφου με τη γαστρονομία είναι μία σχέση διαχρονική.
Οι πρώτες δημόσιες προβολές κινηματογραφικών έργων στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν σε ένα χώρο γεύσης και πολιτισμού, το ιστορικό «Le Grand Café» του Παρισιού, στα τέλη του 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε το 1895 και ένα από τα πρώτα 10 μικρού μήκους φιλμ των πατέρων του σινεμά, των αδελφών Lumiere, με θέμα την αναπαράσταση της αρχέγονης σχέσης του ανθρώπου με την τροφή.
9, 10 & 11 Μαΐου 2014
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138