Λειτουργεί από το 1915 στο ίδιο ακριβώς σημείο μέχρι σήμερα
Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη
Αν βρεις κάποιον παλιό Αθηναίο και τον ρωτήσεις ποιο είναι το παλιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας σίγουρα θα σου το υποδείξει, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν είσαι τυχερός θα έχει να σου αφηγηθεί και κάποια ιστορία από τότε που σύχναζε σε αυτό. Μάλιστα, για να είσαι σίγουρος ότι πέτυχες τον σωστό άνθρωπο ρώτα κάποιον από τους κατοίκους της Νεάπολης, στα Εξάρχεια.
Εξωτερική άποψη του ζαχαροπλαστείου αφού μετονομάσθηκε σε "Αφοί Ασημακόπουλοι"
Αρώματα φρέσκου βουτύρου γαργαλάνε την μύτη μας οδηγώντας μας στον αριθμό 82 της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας. Βρισκόμαστε έξω από το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, το οποίο «ιδρύθηκε το 1915 με την επωνυμία Νεάπολις στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα», όπως μας αποκαλύπτει ο κύριος Θανάσης Ασημακόπουλος, τρίτη γενιά ιδιοκτητών του ζαχαροπλαστείου.
Κι όμως, ο Ασημακόπουλος που είναι πολύ πιθανό να ξέρεις για τα θρυλικά του γαλακτομπούρεκα ή τα ρυζόγαλα, για πάρα πολλά χρόνια μεσουρανούσε ως γαλακτοπωλείο αποκλειστικά. Για την ακρίβεια έτσι ξεκίνησε κι έτσι καθιερώθηκε.
Ο κύριος Βασίλειος Ασημακόπουλος (αριστερά) από τη δεύτερη γενιά ιδιοκτητών του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου
Επισκεφτήκαμε λοιπόν, το πρώην Νεάπολις, για να μάθουμε όλα όσα θα μας χαρίσουν νοσταλγικές πληροφορίες από τον ίδιο τον κύριο Ασημακόπουλο, σε ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις και αρώματα.
Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, πως ταυτόχρονα με την συζήτηση μας μαζί του, το μάτι μας δεν χορταίνει να χαζεύει τα λαχταριστά καλούδια στους πάγκους, τις βιτρίνες και τα ψυγεία του ζαχαροπλαστείου, που ομολογουμένως βάζουν σε πειρασμό ακόμη και των πιο «πολέμιο» των γλυκών.
Από δεξιά: Βασίλειος Ασημακόπουλος (2η γενιά ιδιοκτητών), Θανάσης Ασημακόπουλος (3η γενιά ιδιοκτητών), αγαπημένος υπάλληλος του γαλακτοπωλείου
Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, λοιπόν, εκεί κάπου στο 1915 κι έπειτα προσπαθούμε να κάνουμε εικόνα όλα όσα μας αφηγείται ο κύριος Ασημακόπουλος.
«Στα τρία μαρμάρινα τραπεζάκια του σέρβιρε γιαούρτι, κρέμα και ρυζόγαλο, βούτυρο με μέλι και ζεστό πρόβειο γάλα σε ποτήρι στους κατοίκους της Νεάπολης, του πρώτου προαστίου της Αθήνας. Τα ίδια, προϊόντα, μάλιστα γίνονταν και διανομή στα σπίτια των Αθηναίων».
Ο κύριος Βασίλειος Ασημακόπουλος πάντα επί τω έργω πίσω από τον πάγκο του γαλακτοπωλείου
Ποια ήταν (και είναι μέχρι σήμερα μάλιστα), ωστόσο, η φιλοσοφία της λειτουργίας του, η οποία το έκανε τόσο ξεχωριστό στις επιλογές του κοινου; Ο κύριος Ασημακόπουλος μας αποκαλύπτει πως «από την πρώτη μέρα λειτουργίας καθημερινά προμηθευόμαστε το γάλα, πρόβειο και αγελαδινό, απευθείας από εκλεκτούς κτηνοτρόφους της Αττικής.
Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα, κάτι που πραγματικά εκπλήσσει ευχάριστα καθώς πληροφορούμαστε πως «χρησιμοποιούμε αγνό φρέσκο βούτυρο ιδίας παρασκευής και αποκλειστικής χρήσης στη ζαχαροπλαστική το οποίο απογειώνει τη γεύση των προϊόντων μας».
Μάθετε όλη την ιστορία του πιο παλιού γαλακτοπωλείου της Αθήνας στο www.greekguide.com