Παραδοσιακά γαλακτοπωλεία: Πού θα βρείτε τα καλύτερα στην Αττική

Εφτά επιλογές για παραδοσιακό γιαούρτι, ρυζόγαλο και κρέμες

Ρυζόγαλο, κρέμες, γιαούρτι και φρέσκο γάλα. Γεύσεις και αρώματα που μας γυρίζουν πίσω στα παιδικά μας χρόνια, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά και ζωντανεύοντας νοσταλγικές εικόνες που δεν επαναλαμβάνονται εύκολα ξανά.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες οικογενειακές (κυρίως) επιχειρήσεις στην Αθήνα που συνεχίζουν να μας προσφέρουν αυτές τις θύμησες μέχρι και σήμερα.

Ο λόγος για τα παραδοσιακά γαλακτοπωλεία της πόλης που, δυσεύρετα μεν, συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα για την διατήρηση της παράδοσής μας και την συντήρηση των γεύσεων που θα φέρνουν στο νου πάντα όμορφες αναμνήσεις.

Με έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, παράγουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές, νοστιμότατα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται και πάλι "μόδα", κάνοντάς μας να επιστρέψουμε και πάλι στις ρίζες μας.

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Με αγάπη και σεβασμό προς τις αξίες και την παράδοση εδώ και τρεις γενιές το Τυροκομείο Κωσταρέλου παράγει εκλεκτά τυριά και γαλακτοκομικά.

Το πρώτο βήμα έγινε το 1937 όταν η οικογένεια Κωσταρέλου ξεκίνησε να φτιάχνει τυρί και γιαούρτι με γάλα από το δικό της κοπάδι ζώων για να φιλέψει τους κατοίκους του Μαρκοπούλου, στο ταβερνάκι που διατηρούσε στην πλατεία της περιοχής.

Τη δεκαετία του '60 δημιουργήθηκε το Τυροκομείο στο Μαρκόπουλο, επεκτείνοντας τη μικρή παραγωγή γαλακτοκομικών σε μια ολοκληρωμένη και δομημένη παραγωγική διαδικασία, η οποία ακόμα και σήμερα διαφυλάσσει τα βασικά στοιχεία της παράδοσης.

Συνεχίζοντας την ιστορία της οικογένειας και με το ίδιο όραμα για τη δημιουργία εκλεκτών προϊόντων, η εταιρεία συλλέγει γάλα από επιλεγμένα κοπάδια ζώων και με ενθουσιασμό δημιουργεί τυριά, γιαούρτι, ρυζόγαλο και άλλα γαλακτοκομικά, τροφοδοτώντας τα επτά καταστήματα λιανικής «Τυροκομείο Κωσταρέλου» στην Αττική.

Πληροφορίες
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, τηλ. 210 7259000, www.kostarelos.gr, fb page: Τυροκομείο Κωσταρέλου

Η Στάνη

Με ιστορία που μας γυρίζει πίσω στο 1931, Η Στάνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα και την Ομόνοια, όπου και εντοπίζεται.

Προϊόν- συνώνυμο με το γαλακτοπωλείο το παραδοσιακό γιαούρτι, αγελαδινό και πρόβειο, το οποίο μάλιστα είναι και βραβευμένο από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στα ψυγεία του θα βρείτε, επίσης, αρωματικό ρυζόγαλο και κρέμες. Οι πρώτες ύλες προέρχονται απευθείας από μικρούς παραγωγούς και είναι επιλεγμένες με κύριο γνώμονα την ποιότητά τους, ενώ όλα τα προϊόντα της Στάνης είναι βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Πληροφορίες
Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637, www.stani1931.gr

Μπακογιάννης

Το μικρό γαλακτοπωλείο- πρατήριο του Μπακογιάννη στην Πλατεία Κανάρια στην Ηλιούπολη, κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Γι' αυτό και είναι ένα από τα πιο διάσημα των λάτρεων των γαλακτοκομικών προϊόντων για περισσότερο από 60 χρόνια.

Ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη κύριος Βασίλης Μπακογιάννης ξεκίνησε την παράδοση ακολουθώντας τα βήματα και τις συμβουλές του παππού του το 1935 μοιράζοντας ο ίδιος το γάλα και το γιαούρτι που παρήγαγε.

Το 1955 άνοιξε αυτό το μικρό πρατήριο, το όποιο καθημερινά κατακλύζεται από τους φανατικούς θαμώνες του, οι οποίοι δεν αλλάζουν με τίποτα τα προϊόντα Μπακογιάννης. Παραδοσιακό γιαούρτι με φυσικά λιπαρά, κρέμες, ρυζόγαλα και παγωτό βανίλια (από τα πιο αρωματικά και γευστικά του λεκανοπεδίου).

Πληροφορίες
Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Πλ. Κανάρια, Ηλιούπολη, τηλ. 2109736971

Οικογένεια Γαϊτανίδη

Με τη βασική μονάδα παραγωγής της οικογένειας Γαϊτανίδη να βρίσκεται έξω από την Καρδίτσα, στο Νέο Ικόνιο, σε καθημερινή βάση στα υποκαταστήματά του στην Αθήνα καταφτάνουν ολόφρεσκα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα σας μετατρέψουν σε φανατικούς οπαδούς τους.

Με σημείο αναφοράς τους το γάλα και το γιαούρτι (πρόβειο στραγγιστό με το κιλό ή πρόβειο στο ταψί που ψήνεται και δεν βράζεται), στα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε το ρυζόγαλο (την κανέλα σας την προσθέτουν στο τέλος αν το επιθυμείτε), φρέσκια κρέμα (διατίθεται και σε διάφορες γεύσεις πέραν της κλασικής), πρόβειο και αγελαδινό βούτυρο.

Πληροφορίες
Φιλολάου 174, Παγκράτι, τηλ. 211 4077153, fb page: Παραδοσιακό Γαλακτοπωλείο Οικογένεια Γαϊτανίδη Παγκράτι

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com