Τα πιο ιστορικά γλυκά και ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Οι σταθερές αξίες της πόλης για τους λάτρεις των γλυκών, και όχι μόνο

Το παλαιότερο από αυτά έκλεισε τον ένα αιώνα ζωής. Αντιθέτως, το νεότερο μετρά 44 χρόνια λειτουργίας.

Με πίστη και επιμονή στην παράδοση, το κάθε ένα από τα ζαχαροπλαστεία που ακολουθούν κατάφερε να ξεχωρίσει στο χώρο για κάποιο συγκεκριμένο γλυκό, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε και συνώνυμό του.

Χειροποίητες σοκολάτες, ζουμερό γαλακτομπούρεκο, σπιτικό παγωτό, υδραίικα αμυγδαλωτά, προφιτερόλ με παχύρευστη σοκολάτα μας βάζουν σε πειρασμό.

Όντας γλυκατζήδες απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά τους σαν να μην υπάρχει αύριο!

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

  • Αφοί Ασημακόπουλοι

Τι θα δοκιμάσουμε: Φημίζεται για τις πάστες και τούρτες, τα χειροποίητα σοκολατάκια και σοκολάτες του.

Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1915 και δικαίως θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνας. Αρχικά, λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο στο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων (πιο συγκεκριμένα από το 1950 και μετά) άρχισε και η "στροφή" του προς τη ζαχαροπλαστική.

Η δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών ανέλαβε τα ηνία το 1980 και το ζαχαροπλαστείο εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας.

Περισσότερα για το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι

  • Βάρσος

Τι θα δοκιμάσουμε: Γαλακτομπούρεκο και τσουρέκι στα συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο προϊόντα.

Από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892 –το πρώτο γαλακτοπωλείο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας από τον ιδρυτή του Βασίλειο Βάρσο και το 1922 μεταφέρθηκε στην Κηφισιά– ο Βάρσος αποτελεί κλασικό στέκι για όλους εκείνους που νοσταλγούν τα παλιά.

Το διάσημο γαλακτομπούρεκο, το περιζήτητο παγωτό καϊμάκι και το αφράτο τσουρέκι του συγκαταλέγονται στα σημεία αναφοράς του. Συνδυάζονται, δε, ιδανικά με ένα φλυτζάνι ελληνικό καφέ τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό του χώρο.

Info

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472

  • Ανδριάς

Τι θα δοκιμάσουμε: Το προφιτερόλ του από τα πιο κολασμένα της Αθήνας.

Παρασκευασμένο με επιλεγμένης ποιότητας πρώτες ύλες και παχύρρευστη σοκολάτα που περιχύνεται στα ολόφρεσκα σου γεμισμένα με πλούσια σαντιγί, το προφιτερόλ του Ανδριά αδιαμφισβήτητα είναι το πιο φημισμένο (και κολασμένο) της Αθήνας.

Το ζαχαροπλαστείο από το 1972 όποτε και πρωτολειτούργησε έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου για το συγκεκριμένο γλυκό –και όχι άδικα– κάνοντας τους φανατικούς οπαδούς του να καταφτάνουν στη Νέα Φιλοθέη από κάθε γωνιά της Αττικής.

Info

Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη, τηλ. 210 2755793, facebook page

  • Κοσμικόν

Τι θα δοκιμάσουμε: Το γαλακτομπούρεκό του έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Συνώνυμο του Κοσμικόν, το γαλακτομπούρεκό του από το 1961 αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις των σιροπιαστών και όχι μόνο.

Παρασκευασμένο με αγνές πρώτες ύλες, έχει κερδίσει το δικό του φανατικό κοινό αλλά και αρκετές διακρίσεις, αποδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητά του στο πέρασμα του χρόνου. Χειροποίητο φύλλο, βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη και η μυστική (αλλά πολυπόθητη) συνταγή του το τρίπτυχο της επιτυχίας του! Εδώ, θα δοκιμάσετε επίσης κανταΐφι κρέμα, προφιτερόλ και τσουρέκι.

Info

Λεωφ. Ιωνίας 104- Άγιος Νικόλαος, τηλ. 210 8649124