Της Λήδας Δεληγιάννη
Όποτε γνωρίζω έναν άνθρωπο, οποιονδήποτε άνθρωπο έχω πολλές ερωτήσεις να του κάνω.
Όταν είδα αυτό που έκανε ο Φάνης Ματσόπουλος, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να του κάνω ακόμη περισσότερες ερωτήσεις.
Περιδιαβαίνω στο διάδρομο του ισογείου του Ιδρύματος Ευγενίδου και βλέπω αυτή την εικόνα:
... και αυτή:
Και τότε καταλαβαίνω ότι αυτό το παιδί (ο Φάνης είναι μόλις 24 ετών), δεν μετρά τα άστρα απλά. Τα φωτογραφίζει! Εξάλλου όπως λέει ο ίδιος "στον ουρανό υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία πραγματικά αξίζει να ασχοληθεί κανείς".
Ο Φάνης Ματσόπουλος είναι αστροφωτογράφος. Και αυτή την περίοδο διοργανώνεται στο κτίριο που στεγάζει το Πλανητάριο η έκθεση φωτογραφίας του με τίτλο "Μεταξύ Ουρανού και Γης".
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 φωτογραφικά έργα του Φάνη με φωτογραφίες αρχαίων, νεότερων και πιο σύγχρονων μνημείων την ώρα που από πάνω τους απλώνεται ο έναστρος ουρανός. Startrails (αστρικές τροχιές επί το ελληνικόν), γαλαξίες, η Σελήνη, ο Ήλιος και άλλα αστρικά σώματα αποτελούν τον "καμβά" των έργων του.
Δεν μπορώ παρά να μπω στον πειρασμό και να ρωτήσω "από Photoshop; Πώς πάνε οι φωτογραφίες;".
Όπως μου εξηγεί, οι φωτογραφίες δεν έχουν υποστεί κάποια στρέβλωση, μόνον χρωματικά φίλτρα και zoom προκειμένου η εικόνα να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτική γίνεται για το τι πραγματικά συμβαίνει... εκεί ψηλά. "Αν μπορούσαμε να μπούμε σε ένα διαστημόπλοιο και πλησιάζαμε κοντά, αυτό ακριβώς θα βλέπαμε" μου λέει. "Η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία" προσθέτει με ένα χαμόγελο ήρεμης βεβαιότητας, που δεν μπορεί παρά να σε πείσει.
Εξάλλου εγώ έχω ονειρευτεί πάρα πολλές φορές τα άστρα (όπως και πολλοί άλλοι), ο Φάνης όμως τα έχει δει! Από πολύ κοντά...
Οι αστροφωτογραφίες του προέρχονται από τα τηλεσκόπια Newall και Αρίσταρχος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και κάποια από τα μεγαλύτερα επίγεια και τροχιακά τηλεσκόπια του κόσμου.
Θα συνεχίσω τις ερωτήσεις μου ακάθεκτη: "τι σημαίνει για το Φάνη ο ουρανός;".
Αιφνιδιάζομαι που μου λέει ότι δεν του έχουν κάνει ποτέ αυτή την ερώτηση. "Sky is our limit ε;" μου ανταπαντά και γελάει. "Όλα τα αστρονομικά είναι έξω από το ordinary της καθημερινότητας".
Σκέφτομαι τον άνθρωπο που από καταβολής του σήκωνε το βλέμμα στον ουρανό όχι μόνον για να καταλάβει τι υπάρχει εκεί πάνω αλλά και για να προσευχηθεί, να ζητήσει έλεος ή βοήθεια από τις ανώτερες δυνάμεις όταν δεν τον... χώραγε ο τόπος.
"Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τι θέση έχει στο Σύμπαν" μου λέει ο Φάνης, βγάζοντας με από τη σκέψη του ανθρώπου που... άνω- θρώσκει. "Ζούμε σε έναν πλανήτη που είναι πρακτικά τίποτα στο άπειρο Σύμπαν και όλα αυτά τα καθημερινά που σκεφτόμαστε είναι ασήμαντα" συνεχίζει. "Αν κάποια στιγμή η Γη καταστραφεί και υπάρχει σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα κάποιος άλλος πλανήτης και έχει οργανισμούς με νοημοσύνη, ούτε καν θα πάρουν χαμπάρι ότι εμείς πεθάναμε" μου λέει.
Πόση αμφιθυμία μου προκαλούν τα λόγια του.
"Μάθημα κατά της αλαζονείας μας" λοιπόν οι φωτογραφίες αυτές του σχολιάζω. "Ναι ακριβώς έτσι" μου απαντά.
Πράγματι, πάντα χρειαζόμαστε μαθήματα, κάτι να μας μάθει να ελέγχουμε την αλαζονεία μας και τον εγωκεντρισμό μας. Σκέφτομαι κι εγώ τη θέση μου στο Σύμπαν, όπως λέει ο Φάνης... Ξανακοιτώ τις φωτογραφίες του, να σαν κι αυτή:
Και λοιπόν σκέφτομαι ότι μέσα σε αυτό το αχανές, το υπέροχο και εντυπωσιακό ψηφιδωτό του φωτός και των χρωμάτων, αυτό το μεγαλειώδες σύμπλεγμα που λέγεται Σύμπαν είμαι κάτι μικρό, πάρα πολύ μικρό, απειροελάχιστο. Και όμως, είμαι εδώ. Και έχω την ευκαιρία να το θαυμάσω, να νιώσω δέος μπροστά στο μεγαλείο του. Και να κάνω και κάτι, κάθε μέρα, έστω μικρό που θα κάνει καλό ή θα ομορφύνει έστω και στιγμιαία τη ζωή αυτών των άλλων απειροελάχιστων κουκίδων που στέκονται δίπλα μου, των ανθρώπων.
Να όπως ο Φάνης μου έφερε αυτές τις όμορφες εικόνες του ουρανού εδώ κάτω. Και τον ευχαριστώ!
Και αποφασίσω ότι αυτό είναι σπουδαίο! Γιατί μπορεί μπροστά στο Σύμπαν να είμαι μονάχα μια κουκκίδα αλλά χωρίς τις κουκκίδες του, το Σύμπαν δεν θα υπήρχε…
Info
Η έκθεση αστροφωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου, Mεταξύ Ουρανού και Γης, θα διαρκέσει:
Από Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα και Τρίτη: 09:00 – 14:00
Τετάρτη – Κυριακή: 09:00 – 20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
Εδώ μπορείτε να δείτε και όλο το πρόγραμμα ψηφιακών προβολών και τανιών θόλου του Ευγενίδειου Πλανηταρίου
Λίγα λόγια για το Φάνη Ματσόπουλο
Ο Φάνης Ν. Ματσόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1991.
Αφότου αποφοίτησε από το σχολείο, εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και την παραγωγή ταινιών τύπου OMNIMAX για ψηφιακά πλανητάρια.
Είναι ο νεότερος σε ηλικία δημιουργός ψηφιακών πλανηταριακών παραστάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, λαμβάνοντας αστροφωτογραφίες από τα τηλεσκόπια Newall και Αρίσταρχος. Βίντεο του για πλανητάρια είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες.