Το νυφικό σου φόρεμα, θα το κεντήσω με άστρα…

Της Μαρίας Δουρουδή*

«Το νυφικό σου φόρεμα θα το κεντήσω με άστρα…», τραγουδά ο Ζήκος στην ανεπανάληπτη ταινία «Της κακομοίρας». Αυτό το τραγούδι σιγοψιθύριζα σήμερα, καθώς έμπαινα στο μουσείο Μπενάκη για την έκθεση «Νύφες», του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Αυτό το κρύο αλλά τόσο ρομαντικό κυριακάτικο μεσημέρι, με έναν εκπληκτικό γκρίζο Αττικό ουρανό, ένιωσα ότι όλη η πόλη γύρω ήταν ρομαντική. Τόσο ρομαντική που οι 80 Νύφες του μουσείου Μπενάκη ήρθαν και κούμπωσαν με τη διάθεση μου. 

Απλότητα, μινιμαλισμός, φίνα, αραχνούφαντα υφάσματα, λιτές γραμμές, περίτεχνες δαντέλες… Λευκό μακρύ σατέν, τούλι, μεταλιζέ, λεπτοκεντημένα σχέδια, «λοξά» κοψίματα, νυφικά του μεσοπολέμου έως και της δεκαετίας του '50. Οι 80 νύφες του Μπενάκη στέκονται μπροστά μου, στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας και μου αποκαλύπτονται. 
1920, 1930, 1940…νυφικά που μαρτυρούν άλλες εποχές. Ήταν άραγε αυτή η πιο σημαντική στιγμή της κοπέλας; Κοιτώ τις φωτογραφίες που έχουν μπει στον τοίχο περιμετρικά της αίθουσας, γύρω από τα νυφικά.
 
Νύφες που αχνοχαμογελούν.
 
Νύφες που κοιτούν αινιγματικά.
 
Νύφες σοβαρές, σχεδόν σκυθρωπές.
 
Ποιος ξέρει αν αυτός που τις συνοδεύει είναι αυτός που ήθελαν…Κάθε φωτογραφία μπορεί να γεννήσει στο μυαλό μου και μια ιστορία…
 
Μέσα από τις δαντέλες, τα κιπούρ και τα τούλια αναρωτιέμαι πώς φτάσαμε στα σύγχρονα κραυγαλέα, σχεδόν στα όρια του κιτς νυφικά. O tempora o mores…
 
Στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων (Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης), ενώ δεν λείπουν και τα διεθνή ονόματα του χώρου (Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms, Etienne Brunel).
 
Ακόμη και αν δεν νιώθεις ρομαντικά, ακόμη και αν τα νυφικά σου προκαλούν…αλλεργία, δώσε μια ευκαιρία στις Νύφες της οδού Πειραιώς. Δεν θα σου ζητήσουν να τις συνοδεύσεις στην εκκλησία. Το έχουν ήδη κάνει. Θα σου πουν όμως ιστορίες. Ιστορίες που αξίζει να ακούσεις. 
 
Διάρκεια έκθεσης από 23/1/2014 έως 06/04/2014 στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς.
 
*Η Μαρία Δουρουδή είναι δημοσιογράφος στο MEGA