Πώς θα αποκτήσετε τον ιδανικό χώρο εργασίας

Όλοι όσοι δουλεύουν πίσω από ένα γραφείο γνωρίζουν ότι μερικές φορές μπορεί να καταντήσει κουραστικό. Η ίδια διακόσμηση, τα ίδια έπιπλα, ο ίδιος χώρος καθημερινά. Σύμφωνα με ψυχολόγους, ο χώρος εργασίας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του εργαζόμενου καθώς επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και τη διάθεση του.

Τα tips που ακολουθούν βασίζονται σε μελέτες ψυχολόγων και νευρολόγων. Θα βελτιώσουν τον χώρο στον οποίο εργάζεστε αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα που είχατε χάσει.

Βάλτε τη δική σας πινελιά

Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη αποφάσεων σχετικά με την οργάνωση ή τη διακόσμηση του γραφείου βελτιώνει την παραγωγικότητα του εργαζόμενου. Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπει καθημερινά ένα κομμάτι του εαυτού του στο εργασιακό περιβάλλον. Το 2010, διεξήχθη μια έρευνα στο Λονδίνο κατά την οποία ζητήθηκε από 47 υπαλλήλους γραφείου να διακοσμήσουν το χώρο με το προσωπικό τους γούστο. Η παραγωγικότητά τους αυξήθηκε κατά 32%! Αν είστε εργαζόμενοι, βάλτε τη δική σας πινελιά στο χώρο με μια αγαπημένη φωτογραφία ή ένα όμορφο φυτό και αν είστε εργοδότες, δώστε την ευκαιρία στο προσωπικό σας να κάνει το ίδιο.

Επιλέξτε τα σωστά έπιπλα

Αν έχετε τη δυνατότητα να σχεδιάσετε εξολοκλήρου τον εργασιακό σας χώρο, φροντίστε να επιλέξετε κυκλικά έπιπλα. Το κυκλικό σχήμα συνδέεται με θετικά συναισθήματα που θα βελτιώσουν τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Αυτό αποδείχθηκε σε μια έρευνα του 2011 όπου ζητήθηκε από φοιτητές να κοιτάξουν εικόνες που απεικόνιζαν δωμάτια και να επιλέξουν τα πιο ευχάριστα και δελεαστικά έπιπλα. Οι περισσότεροι επέλεξαν τα κυκλικά έπιπλα. Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα, τα κυκλικά έπιπλα προκαλούν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αισθητική και την επιβράβευση.

Βάλτε χρώμα, δώστε φως

Το σωστό χρώμα στον τοίχο του γραφείου σας μπορεί να επηρεάσει θετικά την εργασιακή σας απόδοση. Επιπλέον, ο καλός φωτισμός βελτιώνει τη διάθεση. Το κάθε χρώμα επηρεάζει διαφορετικά τη ψυχολογία ενώ το ιδανικό σύστημα φωτισμού είναι εκείνο που θα ρυθμίζετε ανάλογα με το είδος εργασίας που έχετε αναλάβει. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το μπλε και το πράσινο βοηθά στην παραγωγή νέων ιδεών ενώ το κόκκινο χρώμα συνδέεται με την τελειομανία. Ένα σκοτεινό περιβάλλον ευνοεί τη δημιουργικότητα ενώ ένα πιο φωτεινό επιτρέπει πιο αναλυτική σκέψη.

Ελάτε σε επαφή με τη φύση

Διακοσμήστε το γραφείο σας με μερικά φυτά εσωτερικού χώρου, κατά προτίμηση μη τεχνητά. Έρευνες δείχνουν ότι τα φυτά μειώνουν τα επίπεδα άγχους και βελτιώνουν τη διάθεση. Επιπλέον, κάνετε καλό στο περιβάλλον! Φροντίστε να υπάρχουν παράθυρα στο γραφείο. Έτσι, θα μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά στον έξω κόσμο χαζεύοντας τον κόσμο ή το τοπίο λίγο πριν επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας.

Μην αγχώνεστε με την ακαταστασία

Το μυστικό κάθε δουλειάς είναι η οργάνωση. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεστε σε ένα γραφείο. Πρέπει να γνωρίζετε που βρίσκεται το καθετί ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, νέα έρευνα υποστηρίζει την άποψη του Αϊνστάιν: «Αν ένα ακατάστατο γραφείο είναι δείγμα ενός χαώδους μυαλού, τίνος δείγμα είναι ένα άδειο γραφείο;» Η έρευνα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα βρισκόταν σε ένα ακατάστατο δωμάτιο, μπροστά από ένα γραφείο γεμάτο από χαρτιά ενώ η δεύτερη σε ένα συγυρισμένο δωμάτιο. Η πρώτη ομάδα αποδείχθηκε πιο δημιουργική από τη δεύτερη.