18 Απριλίου: Ελεύθερη είσοδος για το κοινό σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Από το 1983 η 18η Απριλίου έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το λόγο αυτό, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πύλες τους σε όλη την επικράτεια, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης» και από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκαν σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στους "εορτάζοντες" χώρους.

Συγκεκριμένα για το Μουσείο της Ακρόπολης η ελεύθερη ώρα θα είναι από τις 17:00 έως τις 20:00, ενώ για όλα τα υπόλοιπα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κανονικά στο ωράριο λειτουργίας τους.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Σάββατο, 20 Απριλίου 2013, στις 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο "Άξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.
Η παρουσίαση του έργου, που αποτελεί την εθνική «τοιχογραφία», γίνεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκατόν εξήντα επτά μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή και αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.

ΣΤ ΕΠΚΑ
Την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα "Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα" από τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρο Κουφόπουλο.

5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Η Εφορεία συμμετέχει στον εορτασμό με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Ι Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών θα προβληθεί στις 18 και 21 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη "Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927". Ώρες προβολής: 11.00 και 13.00.