Απεβίωσε ο Ζορζ Μουστακί

Απεβίωσε ο γνωστός Έλληνας ομογενής τραγουδιστής και συνθέτης από τη Γαλλία, Ζορζ Μουστακί, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η οικογένειά του ήταν Έλληνες Σεφαραδίτες Εβραίοι από την Κέρκυρα και το αρχικό του όνομα ήταν Γιουσέφ, αλλά το άλλαξε σε Ζορζ.

Ο Μουστακί, τραγούδα του οποίου είχε ερμηνεύσει και η Εντίθ Πιάφ, άφησε την τελευταία του πνοή στη γαλλική Νίκαια, σε ηλικία 79 ετών.

Σύμφωνα με το πολιτιστικό περιοδικό Nouvel Observateur, ο Μουστακί "υπήρξε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς".

Πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, ταλαιπωρείτο για χρόνια από ασθένειες και όπως τόνισαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο οργανισμός του είχε καταβληθεί σημαντικά.

Στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, οι Μουστακί είχαν ένα βιβλιοπωλείο και έρχονταν σε επαφή με πολλές κουλτούρες. Στο σπίτι μιλούσαν κατά κανόνα ιταλικά, αλλά στους δρόμους με τα άλλα παιδιά μιλούσε αραβικά. Οι γονείς του έδωσαν στον μικρό Μουστακί και στις αδερφές του γαλλική παιδεία, βάζοντάς τον σε γαλλικό σχολείο. Όμως, δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές ρίζες του αν και δεν έμαθε τη γλώσσα.

"Έχω γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και έτσι έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι ελληνικό έφεραν και έσπειραν οι Πτολεμαίοι στη γενέτειρά μου. Είμαι Έλληνας από πατέρα, μητέρα και παππού, με ρίζες στη Μικρά Ασία, τα Ιωάννινα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Η Αλεξάνδρεια, αν και μου χάρισε τον κοσμοπολιτισμό των Πτολεμαίων, με απομάκρυνε από την ελληνικότητά μου", τόνιζε ο ίδιος για την ελληνογενή καταγωγή του.

Από τα σπουδαιότερα τραγούδια του είναι ο "Μέτοικος".