Στις 14 Μαΐου, υπό τον καταξιωμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, παρουσιάζοντας την όπερα του Νικολά Αντόνιο Ζινγκαρέλι "Ρωμαίος και Ιουλιέτα"
Το "ντεμπούτο" της στα φημισμένα "Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ", σε μία συμπαραγωγή μαζί τους, θα κάνει αύριο, 14 Μαΐου, στην αυστριακή αυτή πόλη, η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τον καταξιωμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια αναβίωση, την όπερα του Νικολά Αντόνιο Ζινγκαρέλι "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", με τον Φράνκο Φατζιόλι και την Αν Χάλενμπεργκ στους κεντρικούς ρόλους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, "ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαέστρους της εποχής, ανέλαβε το 2012 τη διεύθυνση της Καμεράτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών" (γνωστή στο εξωτερικό ως Armonia Atenea), την οποία η έγκυρη ελβετική εφημερίδα "Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ" χαρακτηρίζει ως "ελληνικό μοντέλο επιτυχίας".
Η παρουσίαση της όπερας "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ζινγκαρέλι, αποτελεί σταθμό για την Καμεράτα, αφού σηματοδοτεί την πρώτη της εμφάνιση στα φημισμένα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, των οποίων την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η διάσημη Ιταλίδα μεσόφωνη Τσετσίλια Μπαρτόλι, που χαρακτήρισε την Καμεράτα ως "μια εξαιρετική ορχήστρα από την Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες του είδους".
Η όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ζινγκαρέλι, ήταν ένα από τα πλέον γνωστά έργα της εποχής του (πρώιμου) μπελκάντο, ενώ θεωρείται από τους ειδικούς, ως το αριστούργημα του συνθέτη.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1796, για να βρει την τελική του μορφή το 1809, με τον Ζινγκαρέλι, ακροβατώντας μουσικά ανάμεσα στον Μότσαρτ και τον Ροσίνι, να έχει γράψει μία όπερα σε τρεις πράξεις που χάραξε τη δική της ιστορία.
Τα Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ, ίδρυσε το 1973 με την επωνυμία "Συναυλίες Πεντηκοστής" -με το σκεπτικό ενός είδους "συμπληρώματος" των θερινών Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ- ο ελληνικής καταγωγής κορυφαίος αρχιμουσικός του 20ου αιώνα, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος και τα διοργάνωνε κάθε χρόνο έως το 1982, με την Φιλαρμονική του Βερολίνου.
Ο τίτλος "Συναυλίες Πεντηκοστής" δόθηκε το 1997 στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και από το 1998 οι εκδηλώσεις στο Σάλτσμπουργκ φέρουν την επωνυμία "Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ".