Μια αξέχαστη μουσική βραδιά υπόσχεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου: μουσική αφιερωμένη στον Αμερικανό συνθέτη και πιανίστα της τζαζ Ντιουκ Έλινγκτον, από τη Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών.
Ο άκρως ενδιαφέρων αυτός συνδυασμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αυλή του μουσείου, από το «Jazz Sextet», ένα από τα δύο μουσικά σύνολα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από τη στρατιωτική μπάντα. Η εκδήλωση, που περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις από όλο το φάσμα της δημιουργίας του μεγάλου συνθέτη, γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τη δημιουργία της πρώτης στρατιωτικής μπάντας στη νεώτερη Ελλάδα.
«Με αφορμή την ίδρυση της πρώτης στρατιωτικής μουσικής μπάντας στο Ναύπλιο το 1825, αποφασίσαμε ως διεύθυνση μουσικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού να πραγματοποιήσουμε ορισμένες εκδηλώσεις ώστε ο κόσμος -και όχι μόνο ο στρατός- να μάθει ότι παίζουμε και άλλες μουσικές εκτός από εμβατήρια. Έτσι στο τέλος του προηγούμενου έτους δημιουργήθηκαν δύο σχήματα, μία μπάντα «Big Band» και ένα σύνολο «Sextet», προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποιες βραδιές για το ευρύ κοινό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λοχαγός Αθανάσιος Μανιάτης, διοργανωτής των εκδηλώσεων για την επέτειο των 190 χρόνων.
«Μέχρι σήμερα δίναμε συναυλίες κυρίως σε στρατιωτικό κοινό. Θεωρώ ότι φέτος σε όλη την Ελλάδα οι στρατιωτικές μας μουσικές προσπάθησαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να βγούμε "έξω από το συρματόπλεγμα", να παίξουμε στο ευρύ κοινό. Δηλαδή, να μην υπάρχει απέναντι ένστολος», σημειώνει. Το μουσικό αυτό εγχείρημα του στρατού φαίνεται ότι βρήκε ανταπόκριση, όπως έδειξε και η συναυλία που έδωσε η «Jazz Sextet» στις 17 Μαΐου στο κατάμεστο από κόσμο καφέ του Νομισματικού Μουσείου.
Και φυσικά, όταν κάτι ξεκινά τόσο επιτυχημένα, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί. Ήδη η Μεγάλη Μπάντα («Big Band») έχει βγάλει το πρώτο δίσκο της («Studio E2») ενώ οι εμφανίσεις του «Jazz Sextet» πρόκειται να συνεχιστούν. «Εφόσον βλέπουμε ότι αρέσει στον κόσμο, γιατί να μην συνεχίσουμε; Βέβαια επειδή είμαστε και στρατός, όλα εξαρτώνται και από τις μεταθέσεις μας. Γιατί όταν αλλάζουν οι παίχτες, πρέπει να ξαναγίνουν πρόβες από την αρχή και να ετοιμαστούν πάλι», διευκρινίζει.
Η ιστορία της πρώτης μουσικής στρατιωτικής μπάντας πάει 190 χρόνια πίσω, όταν το 1825 συγκροτήθηκε στο Ναύπλιο από τον Γάλλο Συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο στις τάξεις του νεοσύστατου Στρατού. Πρώτος Αρχιμουσικός της υπήρξε ο Βαυαρός ανθυπολοχαγός, βαρόνος Ερνέστος Βικελίνος Μάγγελ, που αργότερα βαπτίστηκε χριστιανός, παίρνοντας το όνομα Μιχαήλ. Ο Μάγγελ πολέμησε σε πολλές μάχες, όπως στη Μάχη της Ακρόπολης και στην πολιορκία του Ναυπλίου, ενώ τιμήθηκε με πολεμικά παράσημα της εποχής. Το 1825 ο Φαβιέρος αναχώρησε για την Αθήνα, παίρνοντας μαζί του και τη μουσική, συγκροτώντας έτσι τη Στρατιωτική Μουσική Αθηνών, η οποία το 1856 μετατρέπεται σε ειδική Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών, αποτελώντας το μοναδικό σοβαρό μουσικό συγκρότημα του ελληνικού κράτους. Μεταξύ των αρχιμουσικών που άφησαν το στίγμα τους στην μπάντα ήταν τα αδέλφια Ιωσήφ και Σπυρίδων Καίσσαρης, ο παγκοσμίου φήμης Μανώλης Καλομοίρης, που έγινε διευθυντής του σώματος, ο γνωστός βιολιστής Αλέξανδρος Καζαντζής και ο Βασίλειος Σωζόπουλος.
Το μουσικό σύνολο «Jazz Sextet» αποτελούν οι Δημήτριος Γκόγκας (Τρομπέτα), Γεώργιος Κωνσταντάκης (Τενόρο Σαξόφωνο), Ιωάννης Καΐκης (Τρομπόνι), Κωνσταντίνος Ζώτος (Πιάνο), Νικόλαος Αθανασιάδης (Τύμπανα) και Ιωάννης Χατζηιωάννου (Ηλεκτρικό Μπάσο).