Το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού της όπερας με τη μόδα επιστρέφει στις 21 Μαΐου, στο Ωδείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας.
Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι "Το Όνειρο/Il sogno", μια θεματική που συναντούμε συχνά στις κορυφαίες όπερες του ρεπερτορίου, αλλά ταυτόχρονα και μια διάσταση που έχει το προσωπικό στίγμα της σχεδιάστριας Λουκίας, η οποία είναι η φετινή προσκεκλημένη από τον χώρο της μόδας. Η μεγάλη σχεδιάστρια της ελληνικής μόδας εμπνέεται από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, 'Οφενμπαχ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι κ.α και βάζει την προσωπική της σφραγίδα στην βραδιά.
"Δέχτηκα την πρόκληση επειδή μου αρέσει το θέατρο και έχω κάνει κοστούμια για διάφορα θεατρικά. Η όπερα είναι πολύ γοητευτικό πράγμα. Θα μου άρεσε πολύ να σχεδιάσω κοστούμια για μια όπερα και μάλιστα με μια καινούργια ματιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κοστούμια ειδικά σχεδιασμένα για την παράσταση, αλλά είναι επιλεγμένα από τα ρούχα του ατελιέ, τα οποία όμως έχουν κάποια θεατρικότητα", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελληνίδα σχεδιάστρια και συμπλήρωσε, "σχεδιαστικά ισορροπώ ανάμεσα στη θεατρικότητα και την καθημερινότητά μας".
Το project «'Οπερα και Μόδα» βασίζεται σε μια ιδέα της δημοσιογράφου 'Ισμας Τουλάτου η οποία έχει και την γενική επιμέλεια, και επιχειρεί να συνδυάσει το λυρικό θέατρο με την υψηλή ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό. Η ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο κόσμων τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες και το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλο κορυφαίοι σχεδιαστές όπως ο Αρμάνι, ο Μισόνι, ο Γκαλιάνο, ο Λάγκερφελντ, ο Ουνγκαρό, ο Αλάια κ.α. γοητεύονται από την θεατρικότερη απ΄ όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις σημαντικότερες παραστάσεις στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου είναι η πιο προφανής αιτία.
"Η ελληνική μόδα χρειάζεται βοήθεια από το κράτος, όπως μια καλή σχολή που θα βοηθάει τους ταλαντούχους σχεδιαστές, δεν φτάνουν μόνο τέτοιες πρωτοβουλίες. Στο εξωτερικό η υψηλή ραπτική έχει μπει στα πανεπιστήμια. Η μόδα είναι μια τέχνη που περιλαμβάνει όλες τις τέχνες. Δυστυχώς στην Ελλάδα όποια ταλέντα υπήρχαν πνίγηκαν, δεν βοηθηθήκαν ενώ θα μπορούσαν να είχαν φέρει και συνάλλαγμα στη χώρα", τόνισε η σχεδιάστρια Λουκία και πρόσθεσε, "το θέατρο με το οποίο έχω ασχοληθεί δεν είναι για μένα χόμπι, είναι δουλειά. Η Λυρική Σκηνή, ο Κωνσταντίνος Ρήγος και η 'Ισμα Τουλάτου με έβαλαν σε χορό και θα χορέψω, ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι καλό".
Την μουσική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ο οποίος παίζει και πιάνο, ενώ τη σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος). Συμπράττουν επίσης χορευτές του Μπαλέτου αλλά και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Χορού της ΕΛΣ.