Εκείνο το πάλκο μιας βραδιάς του 1956 ήταν τελείως αλλιώτικο από τα άλλα. Στη γνωστή του θέση στο μπουζούκι, ο Τσιτσάνης. Στο πιάνο ο Κουίνσι Τζόουνς. Και στην τρομπέτα ο Ντίζι Γκιλέσπι.
Μα πού έγινε αυτό; Μήπως στη φαντασία κάποιου λάτρη του μουσικού improvisation;
Όχι! Έγινε στις Τζιτζιφιές.
Ο πασίγνωστος τρομπετίστας και ο αγαπημένος συνθέτης των απανταχού jazz lovers ήταν τότε στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα αναπολεί η Καίτη Κασιμάτη-Μυριβήλη σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στο ένθετο ''Βιβλιοθήκη'' της ''Ε'' στις 23 Οκτωβρίου 2010, η τζαζ ορχήστρα των Γκιλέσπι και Τζόουνς είχε έρθει στην Αθήνα κι έδωσε τρεις συναυλίες στο REX. Επειδή όμως οι προσκλήσεις γι' αυτές τις συναυλίες βασίζονταν σε πρωτόκολλο, στο Γκιλέσπι δεν άρεσε το κοινό και εξέφρασε την επιθυμία να προσφέρει μια συναυλία αποκλειστικά για φοιτητές με ελεύθερη είσοδο.
Οι θεατές κρέμονταν κυριολεκτικά από τα θεωρεία.
Το επόμενο βράδυ, οι δυο μουσικοί επισκέφτηκαν το μαγαζί που τραγουδούσε ο Τσιτσάνης στις Τζιτζιφιές. Οι δυο κορυφαίοι τζαζίστες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με τη μουσική του Τσιτσάνη που δεν αρνήθηκαν την πρόταση για να ανέβουν στο πάλκο. Όπερ και εγένετο.
Το αποτέλεσμα ήταν μαγικό, δυστυχώς όμως δεν ηχογραφήθηκε. Από την επίσκεψη όμως του Γκιλέσπι στην Αθήνα προέκυψε το άλμπουμ "Dizzy In Greece". Το άλμπουμ θεωρείται από τα καλύτερα του Γκιλέσπι.
Συχνά εκείνη την εποχή η αμερικάνικη κυβέρνηση έστελνε τζαζ μουσικούς σε διάφορα κράτη ως πολιτισμικούς πρεσβευτές, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με αυτά τα κράτη. Το 1956 είχε προγραμματίσει μια περιοδεία με τον Dizzy στην Αφρική. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους της Αθήνας, διαμαρτυρόμενος σχετικά με την στάση της Αμερικής στο κυπριακό, έτσι έκτακτα συμπεριέλαβε και την Αθήνα ως αφετηρία της περιοδείας του αυτής.