Το πλήρες πρόγραμμα για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Ιντεάλ.

Ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ, καθώς θα προβληθούν 93 μεγάλου και μικρού μήκους παραγωγές.

Ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους θα είναι «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Η λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου κ.α. Δεκατρείς ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αθηνά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα των ειδικών προβολών που μας προτείνει μεταξύ άλλων επιλογών το επικό φιλμ «Χίτλερ: μια ταινία από την Γερμανία» του Χανς-Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ, το βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας «Ταμπούρλο» του Σλέντορφ, αλλά και φιλμ όπως «Ο βασιλιάς για μια νύχτα» του Σκορσέζε και ο «Μεγάλος αποχαιρετισμός» του Ρόμπερτ Όλντμαν. Στο «Πανόραμα» θα παρακολουθήσουμε ανάμεσα σε άλλες ταινίες το δράμα «Αποξένωση» του Μίλκο Λαζάροφ, με Έλληνα πρωταγωνιστή, τον γνωστό ηθοποιό Χρήστο Στέργιογλου. Στις αβάν πρεμιέρ που πρέπει να δούμε (ενότητα Πρεμιέρες) συγκαταλέγονται οι ταινίες «Όλα χάθηκαν» του Τζ. Σ. Κάντορ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το βιογραφικό δράμα «Lovelace» των Eπστάιν και Φρίντμαν, με την Αμάντα Σέιφριντ να ενσαρκώνει την πορνοστάρ Λίντα Λάβλεϊς, το «Σκότωσε τους αγαπημένους σου» του Τζον Κροκίντας, με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Άλεν Γκίνσμπεργκ αλλά και το «Παρελθόν» του πολυβραβευμένου Ασγκάρ Φαραντί. Τα μουσικά φιλμ, τα ντοκιμαντέρ, η ενότητα Μετά τα Μεσάνυχτα και το Σινεμά στα Όρια θα προτείνουν όπως κάθε χρόνο «ιδιαίτερες κινηματογραφικές εμπειρίες». Τέλος, το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα αφιέρωμα στον Ζορζ Φρανζί, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με το θρίλερ τρόμου «Μάτια Χωρίς Πρόσωπο», αλλά και με τη γέννηση της θρυλικής Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Πληροφορίες: Τις μέρες και ώρες προβολής των 206 ταινιών που θα προβληθούν από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς μπορείτε να τις δείτε στο site του φεστιβάλ εδώ