Και το Όσκαρ πήρε… το καράβι (Argo)

Η ταινία με το αρχαιοελληνικό όνομα κέρδισε το φετινό βραβείο Όσκαρ.

Εντυπωσιασμένοι παριστάμενοι στην τελετή απονομής αλλά και το κοινό είδαν να ανοίγει μια γιγαντοοθόνη και το χρυσό φάκελο με τον τίτλο του νικητή στο Όσκαρ καλύτερης ταινίας να κρατά στα χέρια της η Μισέλ Ομπάμα. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε το νικητή από το Λευκό Οίκο.

“Καλωσορίσατε στον Λευκό Οίκο” είπε η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου από την προεδρική κατοικία, φορώντας ένα ασημί φόρεμα, μετά τη σύντομη εισαγωγή του Τζακ Νίκολσον, ο οποίος βρισκόταν στη σκηνή του Dolby Theater.

Με περισσή άνεση μπροστά στο φακό – αν και όχι πρόσωπο της μεγάλης οθόνης- η κυρία Ομπάμα είπε: “οι εννιά αυτές ταινίες μας ταξίδεψαν στο παρελθόν και σε όλον τον κόσμο, μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να γραπωθούμε από τις πολυθρόνες μας”. Και με την κλασική πλέον φράση: and the Oscar goes to... “έχρισε” το Argo, ταινία της χρονιάς για το 2013!

Λίγα λεπτά αργότερα έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter πως η εμπειρία της ήταν καταπληκτική και συνεχάρη τους συντελεστές της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μπεν Άφλεκ φαίνεται πως δεν περίμενε να πάρει το βραβείο δια... στόματος της Πρώτης Κυρίας. “Όλα αυτά με συγκλόνισαν, ήταν μια τεράστια τιμή για μένα, ήταν τέλεια” είπε ενθουσιασμένος.

O Μπεν Άφλεκ "κρύφτηκε" πίσω από την κάμερα για να σκηνοθετήσει το Argo αλλά δεν άντεξε και βγήκε μπροστά στο φακό για να αναλάβει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο!

(Διαβάστε εδώ: Οι ταινίες που πήραν Όσκαρ παίρνουν και... Όσκαρ ύπνου)

Αναμενόμενα και... μη βραβεία Όσκαρ 2013

Τη μεγάλη έκπληξη έκανε η ταινία Η Ζωή του Πι. Ο Ασιάτης σκηνοθέτης Ανγκ Λι κατάφερε να παραγκωνίσει στην κούρσα ταινίες όπως το Λίνκολν και πήρε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Βεβαίως η ταινία που απέσπασε 12 υποψηφιότητες δεν θα μπορούσε να φύγει παραπονεμένη και ο Ντάνιελ Ντέι Λούις απέσπασε βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου ενσαρκώνοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν. Ο ηθοποιός έγραψε ιστορία καθώς είναι πλέον ο πρώτος ηθοποιός που θα έχει στη... βιβλιοθήκη του (ή στη βιτρίνα του) τρία βραβεία Όσκαρ για την κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου.

Α' Γυναικείου Ρόλου στην Τζένιφερ Λόρενς για τον Οδηγό Αισιοδοξίας.

Άτυχη μέσα στην... τύχη της η Τζ. Λόρενς η οποία έπεσε στις σκάλες ενώ ανέβαινε για να παραλάβει το Όσκαρ...

Τέσσερα Όσκαρ συνολικά για τη Ζωή του Πι (Οπτικών Εφέ, Καλύτερης Μουσικής, Φωτογραφίας, Σκηνοθεσίας), τρία για την μιούζικαλ διασκευή των Άθλιων (Β' Γυναικείου Ρόλου, Ηχητικού Μιξάζ και Μέικ Απ) και τρία το Argo (Ταινίας, Μοντάζ και Διασκευασμένου Σεναρίου).

Δυο αγαλματίδια για τα Django Unchained (Β' Ανδρικού Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου), Λίνκολν (Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Α' Ανδρικού Ρόλου) και Skyfall (Ηχητικού Μιξάζ και Τραγουδιού).

Ιδιαίτερη νότα της φετινής απονομής και το τραγούδι της Σίρλεϊ Μπάσεϊ αλλά και ο χορός της Σαρλίζ Θερόν με τον Τσάνινγκ Τέιτουμ.

 

 

Τα Όσκαρ: Όλοι οι νικητές