Υποδέχεται, για πρώτη φορά ταυτόχρονα, το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου.
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ενηλικιώνεται και υποδέχεται με 44 ταινίες, για πρώτη φορά ταυτόχρονα, το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου.
Οι εφτά ημέρες προβολών θα γεμίσουν με ταινίες, μεταξύ άλλων από τα επτά κράτη που φιλοξενούνται φέτος: το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσεχία, την Ελβετία και την Τυνησία. Επίσης φέτος, το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου καλωσορίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, δίνοντας του λευκή κάρτα για να εκπροσωπηθεί με τρεις ταινίες.
Ταινία έναρξης του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι η «Ciao Amore... Dalida» της σκηνοθέτιδας Λίζα Αζουέλος, η οποία θα παρακολουθήσει με το κοινό την προβολή, όπως και η πρωταγωνίστρια Σβέβα Αλβιτί, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για το πορτρέτο της απόλυτης γυναίκας, όπως αποκαλείτο η Νταλιντά που μεσουράνησε στην παγκόσμια μουσική σκηνή και έγινε η πρώτη τραγουδίστρια στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας με διαμαντένια απονομή δίσκου.
Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες όπως «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» (Ma loute) με την Ζυλιέτ Μπινός, «Η Γυναίκα με την Μερσεντές» (Moka) του Φρεντερίκ Μερμούντ -επίσης θα παραστεί στην προβολή- και η ταινία «Tour de France» με τον αγαπημένο του ελληνικού κοινού, Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη νέα ταινία του Γκιλιόμ Κανέ με τη σύζυγό του Μαριόν Κοτιγιάρ «Αχ, αυτά τα 40!» (Rock'n Roll) και τη νέα ταινία της πάντα εξαιρετικής Κατρίν Ντενέβ «Sage femme».
Στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ξεχωρίζουν ταινίες όπως «Βαβυλώνα» (Baby(A)lone) η οποία εκτυλίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης που στοιχημάτισε ότι θα προσφέρει τα πάντα στις νεώτερες γενιές της και «Το Αουτσάιντερ» (L'Outsider) που αποκωδικοποιεί το διεθνές οικονομικό σύστημα μέσα από την διαδρομή ενός τριανταπεντάχρονου επενδυτή, του οποίου οι αποφάσεις το 2008 διακινδύνευσαν την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού Societe Generale.
Οι προβολές των ταινιών, θα γίνουν στους κινηματογράφους Αστόρ, Δαναός, το auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Theo Angelopoulos και την Αίθουσα Παύλος Ζάννας της Ταινιοθήκης (Θεσσαλονίκη).
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία, ένα από κριτική επιτροπή και ένα από το κοινό, που θα ψηφίζει κατά την έξοδό του από τις προβολές. Την κριτική επιτροπή συγκροτούν η σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα Ζυλί Γαβρά (κόρη του Κώστα Γαβρά), η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο Πέτρος Μάρκαρης και η Κατερίνα Μισιχρόνη, της οποίας η τελευταία ταινία «Bourek» προβάλλεται από το Sundance.
Ακόμα, το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διανθίζεται από ειδικές προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Ξεχωρίζει η οπτικοακουστική περφόρμανς «Παράλλαξη» της πολυβραβευμένης ομάδας Nominoe με τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη, βασισμένη πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο. Ως «Παράλλαξη» εξάλλου ορίζεται η επίπτωση της αλλαγής θέσης ενός παρατηρητή στην αντίληψη ενός αντικειμένου.
Στις ειδικές προβολές του φεστιβάλ εντάσσονται οι ταινίες «Βρε, Καλώς τους!» (A Bras Ouverts) που πραγματεύεται με ευρηματικό τρόπο την προσφυγική κρίση και, «Σε Τέσσερις Χρόνους» (Orpheline) που παρακολουθεί τέσσερις στιγμές από τη ζωή μιας γυναίκας, σε αβάν-πρεμιέρ. Σε μάστερκλας του Φεστιβάλ οι ομιλητές θα προσεγγίσουν το θέμα «η μουσική στον κινηματογράφο» και «τατουάζ και ροκ μουσική».
Τέλος, το παρών θα δώσουν πλήθος αξιόλογων προσκεκλημένων που θα συζητήσουν με το κοινό για τις ταινίες που θα προβληθούν, όπως οι σκηνοθέτες Ντονάτο Ροτούνο και Σαφί Νεμπού.