Bad Batch: Μια ιστορία έρωτα και καννιβαλισμού στο φεστιβάλ Βενετίας

Προετοιμάζοντας την ταινία της, η Αμιρπούρ πέρασε περίπου έναν χρόνο σε μια περιθωριακή κοινότητα στην έρημο της Καλιφόρνιας

Μια ταινία έρωτα και... καννιβαλισμού, ένα άγριο παραμύθι που εξελίσσεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, παρουσίασε σήμερα στο φεστιβάλ της Βενετίας η Αγγλοαμερικανίδα σκηνοθέτις Άνα Λίλι Αμιρπούρ.

Το Bad Batch, η πολυαναμενόμενη νέα ταινία της δημιουργού του "Ένα κορίτσι γυρίζει μόνο του στο σπίτι τη νύχτα" (2014) αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που εξορίζεται από την κοινότητά της. Η Αρλέν (στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Βρετανίδα Σούκι Γουότερχαουζ του "Περηφάνεια και προκατάληψη και ζόμπι") είναι μια παρίας, διωγμένη και καταδικασμένη να τριγυρνάει στην έρημο. Αιχμαλωτίζεται από μια συμμορία καννιβάλων που την τρώνε κομμάτι-κομμάτι, διατηρώντας την ζωντανή για να έχουν πάντα "φρέσκο κρέας". Σώζεται χάρη στον "Μαϊάμι Μαν", έναν καννίβαλο που τον ενσαρκώνει ο Τζέισον Μομόα.

Ο Κιάνου Ριβς και ο Τζιμ Κάρεϊ παίζουν αντίστοιχα τους ρόλους του αρχηγού της κοινότητας και ενός ερημίτη σε έναν κόσμο που, όπως υποστηρίζει η Αμιρπούρ, παραπέμπει στη σημερινή Αμερική.

"Σε μια εποχή που ο υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ θέλει να χτίσει ένα τείχος για να προστατεύσει την εθνική καθαρότητα" των Αμερικανών, η ιστορία των ανεπιθύμητων εξόριστων, των προσφύγων σε μια χωματερή περιφραγμένη με συρματοπλέγματα "δεν αντιστοιχεί πλήρως σε μια μορφή ουτοπικής βαρβαρότητας", έγραψε το αμερικανικό περιοδικό Variety.

"Αγαπώ την Αμερική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα αγαπώ είναι τέλεια", εξήγησε η σκηνοθέτιδα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βενετία, όπου το Bad Batch μετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα. Όπως είπε, εμπνεύστηκε από τα γουέστερν που παρακολουθούσε μικρή με τον πατέρα της και από την ταινία "Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι" του Ρόμπερτ Ζεμέκις, με τον Μάικλ Ντάγκλας και την Καθλίν Τέρνερ.

Προετοιμάζοντας την ταινία της, η Αμιρπούρ πέρασε περίπου έναν χρόνο σε μια περιθωριακή κοινότητα στην έρημο της Καλιφόρνιας. Πολλά από τα μέλη αυτής της κοινότητας εμφανίζονται στην ταινία, σε ρόλους κομπάρσων.

Η 24χρονη Γουότερχαουζ δήλωσε ότι "λάτρεψε" τον ρόλο της και ταυτόχρονα "τρομοκρατήθηκε και παρέμεινε τρομοκρατημένη καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων".

Η Αμιρπούρ είπε ότι δεν είχε κανέναν δισταγμό να εμπιστευτεί έναν βουβό ρόλο στον Τζιμ Κάρεϊ. "Το πρόσωπο του ερημίτη είναι πολύ σημαντικό. Είναι η ψυχή, η ευγένεια, σε αυτό το ανηλεές περιβάλλον. Είναι επίσης ο άστεγος στη γωνιά του δρόμου που όλος ο κόσμος τον αγνοεί", εξήγησε.