A Small Escape: Και τα άψυχα αντικείμενα θέλουν να δραπετεύσουν

Το μόλις δυόμιση λεπτών βίντεο του David Sandell αφηγείται την προσπάθεια ενός ψαλιδιού, από την κουζίνα, που μαζί με άλλα «άψυχα» του σπιτιού, δραπετεύει από το παράθυρο και πετά στον έξω κόσμο

Και τα «άψυχα» αντικείμενα θέλουν να δραπετεύσουν στον έξω κόσμο. Η ιστορία είναι παλιά, την ξέρουμε από πολλά παραμύθια. Το μόλις δυόμιση λεπτών βίντεο του David Sandell αφηγείται την προσπάθεια ενός ψαλιδιού, από την κουζίνα, που μαζί με άλλα «άψυχα» του σπιτιού, δραπετεύει από το παράθυρο και πετά στον έξω κόσμο.

Η τρυφερή και γοητευτική «Μια Μικρή Απόδραση» του Ντάβιντ Σαντέλ έκρουσε ευαίσθητες χορδές στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους 2016 της Σουηδίας. Βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο ταινίας κινούμενων σχεδίων.

«Με συγκινεί η σκέψη ότι τα άψυχα αντικείμενα ζουν μια δική τους ζωή και ήθελα να το εξερευνήσω αυτό» δήλωσε ο Σαντέλ στο Lost At E Minor. «Μια μέρα, έπαιζα με γραφική ύλη κι ένα ψαλίδι κι όταν τα έβαλα μαζί έμοιαζαν μ' ένα πουλί.Αυτό ήταν η ιδέα πίσω από το όλο πρότζεκτ».

Δεν ήθελε να αλλάξει το σχήμα των άψυχων αντικειμένων για να τους δώσει εκφράσεις ανθρώπινου προσώπου. «Αντιθέτως, ήθελα να κάνω το ψαλίδι να φαίνεται λίγο ανασφαλές, να ταλαντεύεται, να παραπαίει. Το πλάνο, με το ψαλίδι, να κρυφοκοιτάζει πίσω από μια γωνία, λέει πολλά, νομίζω».

Για τη μουσική του βίντεο, που συνέθεσε ο φίλος του, ο Όσκαρ Βάλιντερ, λέει ότι «θέλαμε κάτι που να δημιουργεί την αίσθηση του μικρού, του τρυφερού, του ανασφαλούς, αλλά που θα άπλωνε και θα αποκτούσε εμπιστοσύνη καθώς το ψαλίδι θα ενωνόταν σε ομάδα με τη γραφική ύλη στο γραφείο».

Ναι, αλλά προς τα πού πετάνε, ψαλίδι και γραφική ύλη;

«Πάντα, φαντασιωνόμουν να πετάνε μακριά, πολύ μακριά, σε μια κρυμμένη νήσο όπου κατοικούν και άλλα άψυχα αντικείμενα που έχουν ζωντανέψει».

A Small Escape from David Sandell on Vimeo.

Τα επόμενα πρότζεκτ του Ντάβιντ Σαντέλ; Ένα φιλμ για ένα φάντασμα που μετακομίζει από την ύπαιθρο σε μια μεγάλη πόλη κι ένα δεύτερο για ένα εστιατόριο μ' ένα κρυφό πιάτο στο μενού.