H Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» με ένα αφιέρωμα που ξεκινάει τη δεκαετία του 1930 και έχει τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες». Τα μέλη της «μικρής λέσχης» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς από τη συλλογή της Ταινιοθήκης εντελώς δωρεάν.
Αφετηρία του αφιερώματος είναι η δεκαετία του 1930 και ταινία έναρξης το αριστούργημα «Ο κανόνας του παιχνιδιού» (La règle du jeu), που σκηνοθέτησε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους δημιουργούς, ο Ζαν Ρενουάρ, και θα προβληθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου. Συνολικά θα προβληθούν 9 κόπιες 16mm και 35mm από το αρχείο της Ταινιοθήκης και η Αστέρω στην ψηφιακή της αποκατάσταση σε DCP.
Το γαλλικό κίνημα του ποιητικού ρεαλισμού, εκτός από τον Ρενουάρ, εκπροσωπείται από τον ιδιοφυή Ζαν Βιγκό (Jean Vigo) και τη μοναδική του ταινία μυθοπλασίας, «Αταλάντη» (L' Atalante), την οποία μόλις που πρόλαβε να ολοκληρώσει το 1934, λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του στα 29 του χρόνια. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με μια ταινία του Δανού δημιουργού Καρλ Τέοντορ Ντράγερ (Carl Theodor Dreyer) που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για το αυστηρό και υπερβατικό του ύφος αλλά και για τους αισθητικούς του πειραματισμούς με επιδράσεις από το σοβιετικό μοντάζ, τον σουρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό. Θα προβληθεί το «στοιχειωμένο» Βαμπίρ (Vampyr), στη γερμανική βερσιόν.
Το 1933 ο Βρετανός Τζον Γκρίρσον θα συγκεντρώσει ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες στη μονάδα του Γενικού Ταχυδρομείου του Κράτους GPO. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που γυρίστηκαν από αυτήν την ομάδα: «Το Τραγούδι της Κεϋλάνης» (Song of Ceylon) σε σκηνοθεσία Μπάζιλ Ράιτ (Basil Wright) που γυρίστηκε το 1934 για λογαριασμό της εταιρίας προώθησης του τσαγιού της Κεϋλάνης και το «Νυχτερινό ταχυδρομείο» (Night Mail), που γυρίστηκε το 1936 και αποτυπώνει μοναδικά το βρετανικό τοπίο.
Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μεγάλες ντίβες της οθόνης, όπως οι Γκρέτα Γκάρμπο και Μάρλεν Ντήτριχ, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν, η καθεμία με τον τρόπο της, τα πρότυπα της γυναικείας γοητείας για τις επόμενες δεκαετίες. «Η Βασίλισσα Χριστίνα» (Queen Christina) παρουσιάζει τη ζωή της Βασίλισσας της Σουηδίας και θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του Ρούμπεν Μαμούλιαν (Rouben Mamoulian). Το αφιέρωμα συνεχίζεται με τον «Γαλάζιο άγγελο» (Der blaue Engel), την πρώτη από τις έξι ταινίες που η Ντήτριχ γύρισε σε συνεργασία με τον Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ (Joseph von Sternberg) και που την έκανε παγκοσμίως γνωστή. «Η εύθυμη χήρα» (The Merry Widow) του 1934 είναι μια πολυδάπανη παραγωγή της MGM, διασκευή της ομώνυμης οπερέτας με μια ερωτική ιστορία στη Βιέννη στα τέλη του 19ου αιώνα που στροβιλίζεται γοητευτικά στους ρυθμούς του φίνου βιεννέζικου βαλς. Άλλος ένας γερμανικής καταγωγής σκηνοθέτης που έμεινε στην ιστορία της «χρυσής εποχής» του Χόλιγουντ είναι ο Ουίλιαμ Ουάιλερ (William Wyller), όχι μόνο ως ένας θρυλικός τελειομανής αλλά και ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά σκηνοθέτες, υπογράφοντας μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, όπως τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» (Wuthering Heights), με τον Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Χήθκλιφ και τον Γκρεγκ Τόλαντ στη διεύθυνση φωτογραφίας.
Από το Χόλιγουντ δανείζεται την υπόθεσή της και η ελληνική «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη που κλείνει το αφιέρωμα της μικρής λέσχης στη δεκαετία του '30 προσαρμόζοντας ξένα μελοδραματικά μοτίβα στη φουστανέλα, καθώς το σενάριο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος της Αμερικανίδας Έ. Χ. Τζάκσον Ραμόνα, μιας ρομαντικής ιστορίας μεταξύ Ινδιάνων, η οποία είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Ν. Γκρίφιθ. Η αποκατάσταση της «Αστέρως» βασίστηκε στην κόπια με γαλλικούς μεσότιτλους που ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη το 2003, χάρη στο κοινοτικό πρόγραμμα Lumière και αποτελεί συνεργασία των δύο Ταινιοθηκών. Την «Αστέρω» επενδύουν μουσικά οι SWIM και συνοδεύει στα φωνητικά η Νατάσα Γιανναράκη.
«Η δεκαετία αυτή είναι σημαντική για την καθιέρωση του Χόλιγουντ, όπου εγκαθίστανται σημαντικοί Κεντροευρωπαίοι σκηνοθέτες και για την αναβίωση του γαλλικού κινηματογράφου αλλά και του γερμανικού που λήγει άδοξα με την επικράτηση του ναζισμού. Στην περίοδο αυτή συνεχίζουν το έργο τους μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Ντράγερ με το στοιχειωμένο “Βαμπίρ” και ιδρύεται η βρετανική σχολή του ντοκιμαντέρ, με τον Γκρίρσον, να συγκεντρώνει σπουδαίους ντοκιμαντερίστες στη μονάδα του Γενικού Ταχυδρομείου του Κράτους GPO (General Post Office). Η Γερμανία προκαλεί το Χόλιγουντ με τον “Γαλάζιο άγγελο” να αποτελεί ένα λοξό κινηματογραφικό μιούζικαλ που επιβάλλει την Ντήτριχ. Ο γαλλικός κινηματογράφος σημαδεύεται από την εμφάνιση σπουδαίων δημιουργών όπως οι Βιγκό και Ρενουάρ. Η ιδιοφυΐα του Βιγκό λάμπει με τη μείξη φανταστικού και σουρεαλιστικού όπως αποτυπώνεται στην “Αταλάντη”. Ο Ρενουάρ συνδυάζει μια έντονα προσωπική κινηματογραφική γραφή με μια διεισδυτική κοινωνική ανάλυση. Η εισαγωγή του ήχου και η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης προκαλούν αλλαγές στο ολιγοπώλιο των αμερικανικών στούντιο, με την MGM να ξεχωρίζει. Με τη σημαντική μεταγραφή του Λιούμπιτς από τη Γερμανία έχουμε την παραγωγή της “Εύθυμης χήρας” με πνευματώδεις διαλόγους. Ο Αρμένιος Μαμουλιάν σκηνοθετεί το μεγάλο αστέρι Γκάρμπο στη “Βασίλισσα Χριστίνα”. Ο Γουάιλερ εξελίσσεται σε σημαντικό δημιουργό και υπογράφει τη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος της Μπροντέ. Στην Ελλάδα οι αφοί Γαζιάδη υπογράφουν τη δροσερή “Αστέρω” γυρισμένη σε υπέροχα τοπία με πλειάδα θεατρικών αστέρων της εποχής, προσαρμόζοντας ξένα μελοδραματικά μοτίβα στη φουστανέλα» αναφέρει η γγ του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.
Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «μικρής λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή και ισχύει για 12 μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «μικρής λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ της λευκής κάρτας για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ, παρέχει de στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης και να έχει προτεραιότητα κράτησης. Η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του.
Ώρες πώλησης καρτών: Καθημερινά από τις 17:30-22:00 στο ταμείο της Ταινιοθήκης.
Πηγή ΑΠΕ