Ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στην κινηματογραφικές αίθουσες με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, το «Ουζερί Τσιτσάνης» κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου.
Πριν από λίγες ημέρες ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές της ταινίας μίλησαν για τον ρόλο τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα γυρίσματα και για τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Πρόκειται για μεταφορά του βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, μια μυθιστορηματική βιογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη.
Το βιβλίο ήταν για τον Μανούσο Μανουσάκη «πηγή για τους σεναριογράφους να δημιουργήσουν ένα έργο το οποίο θα μίλαγε για κάτι απλό αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο: «Αφενός να καταδείξει τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων και αφετέρου, να θυμίσει σ' αυτούς που ξεχνούν αλλά και να γνωρίσει σ αυτούς που δεν ξέρουν τι είναι ο ναζισμός. Σε μία εποχή που στην Ευρώπη χτυπούν την πόρτα τα ναζιστικά μορφώματα και ο ρατσισμός, εστιάζουμε στη κριτική ματιά ενός μεγάλου συνθέτη, του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος εμπνέεται αποτροπιαζόμενος από αυτά που βλέπει και ζει καθημερινά και μέσα από ένα μεγάλο έρωτα δύο νέων ανθρώπων».
Ποιες δυσκολίες συνάντησε σε αυτό το «μαγικό ταξίδι»; 'Οπως το περιγράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Όλες οι δυσκολίες ήταν ηδονικές και συνάμα πολύ γοητευτικές, γιατί μέσα από αυτές μάθαμε πράγματα.Για παράδειγμα όλοι οι ηθοποιοί, που ερμηνεύουν ρόλους Εβραίων έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα «Λαντίνο», τη γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τα ελληνικά».
Ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου υποδύεται τον Βασίλη Τσιτσάνη στην ηλικία των 26 ετών. Παντρεμένος, με μία κόρη λίγων μηνών. Η μορφή του λιτή. Η μουσική δημιουργία εκτονώνει την ένταση που σιγοβράζει μέσα του. Αυτός ο άνθρωπος μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες επιβίωσης «κατόρθωσε να γίνει πόλος έλξης και πομπός κουράγιου και δύναμης για όλο αυτό που περνούσε η Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα» παρατηρεί ο ηθοποιός.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσαρκώνουν ο Χάρης Φραγκούλης (Γιώργος), η Βασιλική Τρουφάκου (Λέλα) και η πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη (Εστρέα).
«Τρομερή εμπειρία! Ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα αυτό » λέει ενθουσιασμένη η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη που υποδύεται μια νεαρή Εβραία 22 χρόνων η οποία συμμετέχει κρυφά στην αντίσταση και ερωτεύεται έναν χριστιανό. Στο τέλος της ταινίας καλείται να πάρει μία δύσκολη απόφαση θάρρους που όπως μας λέει ή ίδια «χρειάζεται τεράστια δύναμη για την τελικής της επιλογή».
Η Βασιλική Τρουφάκου (Λέλα) ερμηνεύει τη «φωνή» του Τσιτσάνη στη ταινία. «Ο συνθέτης γοητεύεται από την λαϊκή φωνή της. Νιώθει ότι έχει βρει τον αγωγό για να μεταφέρει τα τραγούδια του στον κόσμο», μας λέει η ηθοποιός, και συνεχίζει «εκτός από αυτό όμως, υπάρχει και η προσωπική τους ιστορία».
Το μωσαϊκό χαρακτήρων συμπληρώνουν οι Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαρία Καβουκίδου, Μιχάλης Αεράκης, Ξανθή Γεωργίου, Γιάννης Αϊβάζης, Θοδωρής Αντωνιάδης και ο Λάκης Κομνηνός με τον Αλμπέρτο Εσκενάζη.
Στην ταινία συμμετέχουν περισσότεροι από 1500 κομπάρσοι, ντυμένοι με τα εξαιρετικά κοστούμια της 'Αννας Μαχαιριανάκη και στολές Γερμανών αξιωματούχων που επιμελήθηκαν ειδικοί συλλέκτες. Ο Μανούσος Μανουσάκης κάνει λόγο για συγκινητική βοήθεια: «Η Θεσσαλονίκη μας έκανε υπερήφανους που είμαστε Έλληνες πραγματικά. Ήρθαν να παίξουν πάνω από 1500 άτομα, να βοηθήσουν εθελοντικά κουβαλώντας τις ιστορικές τους μνήμες για μία ακόμα φορά, με μεγάλη συγκίνηση».