Η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ταινία με θέμα μετανάστες δεύτερης γενιάς, κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ε.ΑΚ), στη λιτή τελετή απονομής των κινηματογραφικών Βραβείων της ΕΑΚ 2105, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, χθες το βράδυ.
Η «Xenia» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σεναρίου, σκηνοθεσίας, τα οποία ο Πάνος Χ.Κούτρας αποδέχτηκε αλλά αρνήθηκε να παραλάβει, έως ότου, όπως τόνισε ο ίδιος, διευθετηθεί το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, η υπουργός επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου που θα δώσει τη λύση. Μόλις επιτέλους ψηφιστεί ο νόμος που θα επιτρέψει σ αυτά τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα μ΄ εμάς, τότε θα παραλάβω τα βραβεία» υπογράμμισε ο Πάνος Χ. Κούτρας, μαζί με τον σεναριογράφο της ταινίας Παναγιώτη Ευαγγελίδη και τις παραγωγούς Ελένη Κοσσυφίδου, Αλεξάνδρα Μπουσίου, παραδίδοντας το μπρούτζινο αγαλματίδιο στα παιδιά μεταναστών που είχε προσκαλέσει γι αυτό το σκοπό, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής, ήταν επίσης, η βράβευση της ντίβας του γαλλικού κινηματογράφου Φανί Αρντάν, για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη. «Δεν μ αρέσουν τα παράσημα, δεν μ αρέσουν τα βραβεία. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι επειδή σας αγαπώ, νομίζω αγαπώ την Ελλάδα από τότε που βρέθηκα σε ηλικία να καταλαβαίνω ιστορία. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής ούτε νικημένος» είπε με σεμνότητα και συγκίνηση η ηθοποιός με τις αξέχαστες κινηματογραφικές ερμηνείες.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα της ελευθερίας, του πειραματισμού... Όλοι σας παρακολουθούν κι αυτό είναι υπέροχο» πρόσθεσε η Φανί Αρντάν στο σύντομο χαιρετισμό της, παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο της παρέδωσε ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.
Στην απέριττη τελετή, αφιερωμένη και στα 120 χρόνια του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο οικοδεσπότης της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, διάνθισε την ατμόσφαιρα με χιούμορ, παρουσιάζοντας σύντομα τις υποψήφιες ταινίες.
Τα Βραβεία 2015 στην έκτη απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι τα ακόλουθα:
-Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας: Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ.Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου, για την ταινία «Xenia» του Πάνου Χ.Κούτρα.
-Μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ): Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ για την ταινία «Μια οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου.
-Ταινία μικρού μήκους: «Βόλτα»της Στέλλας Κυριακοπούλου.
-Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας για το «Xenia»
-Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία «Νορβηγία».
-Σενάριο: Πάνος Χ.Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία «Χenia».
-Α΄αντρικού ρόλο: Βαγγέλης Μουρίκης, για την ερμηνεία του στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.
-Α΄γυναικείου ρόλου : Μαρία Καλλιμάνη για την ερμηνεία της στην ταινία «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.
-Β΄αντρικού ρόλου:Αγγέλος Παπαδημητρίου για το «Xenia».
-Β΄΄γυναικείου ρόλου: Βίκυ Παπαδοπούλου για το «Μικρό Ψάρι».
-Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας για την ταινία «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά.
-Μοντάζ : Γιώργος Λαμπρινός για το «Xenia».
-Πρωτότυπη μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος για το «Μικρό Ψάρι»
-Σκηνογραφία: Γιαννης Βεσλεμές για την «Νορβηγία».
-Ενδυματολογία:Βασίλης Μπαρμπαρίγος για το «Xenia».
Ηχος: Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εν.Φρανκ, Κώστας Φυλακτίδης για το «Μικρό Ψάρι».
-Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου για την «Νορβηγία».
-Ειδικά εφφέ και καινοτομία: Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατραζάκος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea για την ταινία «Νορβηγία»
-Βραβείο κοινού Ote TV: «Με χωρίς γυναίκες» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη.