Οι 14 Ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι όπως κάθε χρόνο η λίστα με τις ελληνικές συμμετοχές.

Οι φετινές είναι:

11 Συναντήσεις με τον πατέρα μου

 

Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Ο Θωμάς είναι φύλακας σ’ ένα χώρο με φορτηγά, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες.

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Πέμπτη 8/11 - 19:30, Παρασκευή 9/11 – 17:30

Kame Koumando

O Kame Koummando ζει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Επιθυμία του, το πνεύμα του να επιστρέψει πίσω στο χρόνο στον πλανήτη Γη. Βρίσκει έναν κόσμο υπό την κατοχή της Τρόικα και των οίκων αξιολόγησης. Τα κοινωνικά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση και οι ανθρώπινες ψυχές είναι μπερδεμένες. Εμπαίζεται από τη φωνή των οίκων αξιολόγησής και της Τρόικα. Αποφασίζει να αναλάβει δράση, προκειμένου να βοηθήσει όλους τους λαούς... Ώσπου ο κακός Ζίντα τού κλέβει τον ασύρματο που τον κρατάει σε επικοινωνία με τη μονάδα του.

 Cine Τώνια Μαρκετάκη: Τρίτη 6/11 – 19:30, Πέμπτη 8/11: 15:00

Loveless Zoritsa

Η ταινία Loveless Zorica είναι ένα βαλκανικό παραμύθι με κωμικά στοιχεία, για ένα κορίτσι από την επαρχία που κουβαλάει μια απίστευτη κατάρα. Τη λένε Ζόριτσα, αλλά οι οργισμένοι χωρικοί την αποκαλούν «το φιλί του θανάτου». Από τότε που ο πρώτος της έρωτας πνίγηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο ποτάμι, οι άντρες γύρω της πεθαίνουν με μυστηριώδη τρόπο. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο νεαρός αστυνόμος Μάνε, ένας πεισματάρης πρωτευουσιάνος, που έχει πάρει προσωρινή μετάθεση στο «στοιχειωμένο χωριό». Σύντομα, θα αναγκαστεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Είναι η Ζόριτσα μια κατά συρροή δολοφόνος, ή απλώς ένα κορίτσι που λαχταρά να αγαπηθεί;

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Σάββατο 3/11 – 17:00, Κυριακή 4/11 – 22:00

Papadopoulos & Sons

Ο Χάρης Παπαδόπουλος τα έχει όλα: μια υπερπολυτελή κατοικία και τη ζωή μεγιστάνα. Ξαφνικά χτυπά η οικονομική κρίση, ο Χάρης και η οικογένεια του τα χάνουν όλα εκτός από το ξεχασμένο εστιατόριο fish & chips «Τα τρία αδέλφια», που ανήκει εξ ημισείας στον ίδιο και στον αποξενωμένο αδελφό του, Σπύρο. Διστακτικά, ο Χάρης και η οικογένειά του μετακομίζουν στο παραμελημένο διαμέρισμα πάνω από το μαγαζί. Όλοι μαζί προσπαθούν να αναστήσουν την επιχείρηση, ενώ υπάρχει και τριβή με τον Χασάν, τον Τούρκο γείτονα και ανταγωνιστή κεμπαπτζή. Το εστιατόριο ξαναζωντανεύει και ο Χάρης ανακαλύπτει ότι μόνο όταν τα χάσεις όλα είσαι ελεύθερος να βρεις το πραγματικό νόημα.

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Τετάρτη 7/11 – 19:30

Red City

Δυστοπία μουσικής και χρωμάτων, εμπνευσμένη από την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και της Μαρίας Ταταράκη. Στο παρασκήνιο, μια φουτουριστική Αθήνα σε περίοδο κοινωνικών αναταραχών, λόγω βλάβης στην κοινότητα των ανδροειδών. To Red City θέτει την ανθρώπινη κατάσταση υπό αμφισβήτηση, μεταφέροντας ένα πολιτικά γόνιμο κι ελπιδοφόρο μήνυμα.

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Δευτέρα 5/11 – 22:00, Τετάρτη 7/11 – 17:00

The Capsule

Επτά νεαρές γυναίκες. Ένα εξοχικό χτισμένο πάνω σ’ έναν κυκλαδίτικο βράχο. Μια σειρά μαθημάτων πάνω στην πειθαρχία, την επιθυμία, την ανακάλυψη και την εξαφάνιση. Ένας κλειστός κύκλος μελαγχολίας στο κατώφλι που χωρίζει ένα κορίτσι από μια γυναίκα – στο διηνεκές.

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Τετάρτη 7/11 – 22:00, Πέμπτη 8/11 – 17:00

Κίτρινη Πόλη

Μέσα στην Κίτρινη πόλη, σ’ένα από τα λίγα σπίτια που έχουν ακόμη τα φώτα αναμμένα τα βράδια όταν δεν ακούγονται πυροβολισμοί, κατοικούν κάποιοι «άστεγοι αλήτες». Πέντε ανόμοιοι άνθρωποι, που υπόκεινται στον ίδιο νόμο, αλλά για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Δύο γυναίκες και τρεις άνδρες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Έλεγχος, ψυχολογική βία, σεξουαλική καταπίεση, παράνοια. Όλ’αυτά μέσα σ’ ένα παλιό αρχοντικό που έχει φανερά σημά- δια φθοράς, που τώρα πια –λόγω της συνθήκης– παίζει το ρόλο της φυλακής, αλλά και της κρυψώνας για τους πέντε ήρωες. Δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν και αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι παίρνοντας πολιτική θέση απέναντι στο κράτος και στη διαταγή. Κανόνας του παιχνιδιού είναι η προσωπική κατάθεση ενός φανταστικού-ονειρικού θανάτου του καθενός. Ούτως ή άλλως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα μας φάνε. Και το παιχνίδι αρχίζει...

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Σάββατο 3/11 – 22:00, Τετάρτη 7/11 – 15:00

Μπιγκ Χιτ

Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του, ο υπαστυνόμος Αριστείδης Κορμάς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, όπου οργανωμένο έγκλημα και αστυνομία αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Σάββατο 3/11 – 19:30, Δευτέρα 5/11 – 17:00

Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους

Η Ηλέκτρα είναι 32 χρονών και ζει στην Αθήνα την εποχή της κρίσης. Παράλληλα με την ζωή στην πόλη που αλλάζει συνεχώς, η Ηλέκτρα βιώνει τη δική της προσωπική κρίση. Μπερδεμένη με το τι θέλει να κάνει στη ζωή της επαγγελματικά, ερωτικά, πώς θέλει να ζήσει, πώς θέλει ν’ αγαπήσει – τη βλέπουμε σε κάποιες συναντήσεις με τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή της. Μέσα από τις συναντήσεις, καταλαβαίνουμε καλύτερα την αγωνία, τους φόβους, τις αντιφάσεις της. Ερωτευμένη μ’ έναν πολιτικό κρατούμενο, με σπουδές στο Λονδίνο που δεν έχουν αντίκρισμα, με γονείς από τη γενιά του πολυτεχνείου που ακόμα περιμένουν να ενωθεί η Αριστερά για να ανεβάσει τα ποσοστά της, η ταινία είναι μια προσωπική, υποκειμενική καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας, με χιούμορ, θυμό, αγάπη και πολλές κουβέντες για φαγητό.

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Παρασκευή 3/11 – 19:30, Σάββατο 10/11 – 17:00

Τηλεμάχεια

Ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, εμπνευσμένο από το ομηρικό έπος. Πρόκειται για το ταξίδι του Τηλέμαχου, ενός νεαρού αγοριού ελληνοαγγλικής καταγωγής, που το σκάει από το σπίτι του προς αναζήτηση του πραγματικού του πατέρα Ηλία, που ζει στο νησί της Σκιάθου. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ο Τηλέμαχος ανακαλύπτει πως δεν είναι ο μόνος που έχει να πει μια τόσο σημαντική και συνάμα δραματική ιστορία.

Cine Τώνια Μαρκετάκη: Κυριακή 4/11 – 19:30, Τρίτη 6/11 – 21:30

Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού

Με μόνο οδηγό τη θέλησή του να επιβιώσει δίχως να χάσει την αξιοπρέπεια του και να κρατήσει το καναρίνι του ζωντανό, με σταθερό αντίπαλο την πείνα, ο Γιώργος, ένας 23χρονος νεαρός, περιπλανιέται μόνος στην Αθήνα. Η κάμερα θα τον ακολουθήσει σε απόσταση αναπνοής, θα οσμιστεί τη δύναμη, την απελπισία, την περηφάνια, την ουσία του, δίχως να δοκιμάσει να εξηγήσει τις πράξεις, τα κίνητρα, την κατάστασή του. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Μέσα από τη λιτή, ασκητική της γλώσσα, η ταινία αποκαλύπτει την πιο βαθιά πλευρά του ήρωά της και, μαζί, μια επώδυνα αληθινή εικόνα της Ελλάδας του τώρα, συνθέτοντας τα δυο σ’ ένα σπαρακτικό, μα και γεμάτο δύναμη κινηματογραφικό αποτέλεσμα, που δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει.

Κινηματογράφος Ολύμπιον: Πέμπτη 8/11 – 18:00, Cine Τώνια Μαρκετάκη: Παρασκευή 9/11 – 22:00

Το πλοίο για την Παλαιστίνη

Η ταινία διαδραματίζεται σ’ ένα μικρό λιμάνι στο νότο της Πελοποννήσου. Πρωταγωνιστής είναι ο Ιορδάνης Κύρογλου, άντρας με μεγάλη επιρροή και μέγας διδάσκαλος στη στοά των μασόνων. Ο Κύρογλου με συνεργάτη του τον Γιατράκο, τον αρχηγό της αστυνομίας, προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για την άφιξη του φορτηγού πλοίου «Ναόμι», που μεταφέρει σιτάρι από τον Παναμά στο Ισραήλ. Η αναμονή του πλοίου αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ταινίας, γύρω από τον οποίο ξετυλίγονται οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων: του αρχηγού των Παλαιστινίων κομάντος Αμπντουλά αλ Φακίρ, της Εβραίας Σάρα Μπεν Σουσάν, κόρης του Κύρογλου, του Κουρτ, αρχηγού μιας ομάδας νεοναζί, του εκδότη της τοπικής εφημερίδας, και των 17 κοριτσιών που έχουν έρθει απ’ τα ταραγμένα Βαλκάνια σε αναζήτηση μιας καινούριας πατρίδας.

Κινηματογράφος Παύλος Ζαννάς: Σάββατο 3/11 – 22:00, Cine Τώνια Μαρκετάκη: Δευτέρα 5/11 – 19:30

Χαρά

Η Χαρά βγαίνει από το μαιευτήριο με ένα μωρό στην αγκαλιά. Περνά τις μέρες της φροντίζοντας το νεογέννητο μωρό της. Καθημερινές εικόνες στοργής, εξοικείωσης, αφοσίωσης αλλά και γνωριμίας με το βρέφος στο ρυθμό ενός νανουρίσματος. Όλα μοιάζουν γνώριμα, οικεία. Η επαναλαμβανόμενη όμως έκτακτη είδηση για την απαγωγή ενός μωρού από το μαιευτήριο έρχεται να μας επαναφέρει βίαια στην πραγματικότητα. Στιγμές που διχάζουν το θεατή παρακολουθώντας τη Χαρά να φτάνει στα άκρα για να προστατέψει το μωρό της. Σαν μάνα. Σαν κάθε μάνα. Και όταν πια η Χαρά βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, κλεισμένη σε ένα κελί, αντιμέτωπη με τη δική της αλήθεια πια, επιλέγει τη σιωπή, όπως κάνει και η δική της μητέρα. Η ταινία αφυπνίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος μέσα από στυλιζαρισμένα ασπρόμαυρα πλάνα. Σαν εκκωφαντικό νανούρισμα.

Κινηματογράφος Ολύμπιον: Τετάρτη 7/11 – 18:00, Cine Τώνια Μαρκετάκη: Πέμπτη 8/11 – 22:00

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εδώ