Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων για τα βραβεία Όσκαρ, κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε όλα όσα δεν γνωρίζαμε για τους… μεγάλους χαμένους.
- Ο Walt Disney είναι ο άνθρωπος που έχει τιμηθεί περισσότερες φορές στον θεσμό: Έχει συνολικά αποσπάσει 59 υποψηφιότητες και κερδίσει 26 βραβεία σε όλη την διάρκεια της καριέρας του, αν και φέτος που βγήκε ταινία για τον ίδιο με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς δεν κατάφερε να πείσει τους κριτές και να μπει έστω στη λίστα των υποψηφίων.
- Πολλοί λένε πως η ταινία «12 χρόνια Σκλάβος» θα κάνει φέτος strike στα βραβεία. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να συμβεί για… τεχνικούς λόγους μιας και η Lupita Nyong'o είναι υποψήφια για Β’ και όχι Α’ Γυναικείο ρόλο. Για να γίνει “strike” λοιπόν μια ταινία πρέπει να κερδίσει τα Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικού, Α’ Γυναικείου και καλύτερου σεναρίου. Για την ιστορία, την τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν με την Σιωπή των Αμνών το 1991.
- Στις μέρες μας το να αγοράσεις ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσεις τα Όσκαρ από κοντά είναι ένα πανάκριβο χόμπι. Το 1929 ωστόσο, την χρονιά δηλαδή που ξεκίνησαν τα βραβεία κόστιζε μόλις 5 δολάρια.
- Στην πρώτη τελετή απονομής των βραβείων έδωσαν το παρών 270 άνθρωποι. Η τελετή είχε διάρκεια 15 λεπτά και δόθηκαν συνολικά 15 βραβεία.
- Η Μέριλ Στριπ θεωρείται η καλύτερη εν ζωή ηθοποιός και μάλιστα το όνομά της το έχουμε δει στις υποψηφιότητες 18 φορές. Ωστόσο, η ίδια έχει αποσπάσει τελικά μόλις 3 βραβεία, το 1979, το 1982 και το 2011. Φέτος είναι και πάλι υποψήφια για την ταινία «August: Osage County».
- Υπάρχει ωστόσο κάποιος ηθοποιός που έχει στο βιογραφικό του περισσότερες υποψηφιότητες από την Μέριλ. Αυτός είναι ο Τζον Γουίλιαμς ο οποίος έχει δει το όνομά του στις λίστες 49 φορές.
- Το βραβείο της τελετής αποκαλέστηκε για πρώτη φορά Oscar το 1939, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του απονομή. Σύμφωνα με την Ακαδημία, το όνομα οφείλετε σε μία βιβλιοθηκάριό της η οποία επέμενε πως η όψη του της θύμιζε τον… θείο της τον Όσκαρ.
- Μόνο μία φορά έχει δοθεί βραβείο Όσκαρ σε κάποιον που… πράγματι τον έλεγαν Όσκαρ. Αυτός ήταν ο Oscar Hammerstein II, ο οποίος κέρδισε δύο βραβεία για καλύτερο τραγούδι σε ταινία.
- Το ρεκόρ των περισσότερων βραβείων μέσα σε ένα βράδυ έχει η ταινία Ben Hur του 1959 η οποία απέσπασε συνολικά 11 αγαλματίδια. Το 1997 το ίδιο νούμερο έφτασε και ο Τιτανικός, αλλά και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών το 2003.
- Αν έπρεπε να βρούμε τους μεγαλύτερους χαμένους του θεσμού, θα ανατρέχαμε στις ταινίες «The Turning Point» (1978) και «The Color Purple» (1986) μιας και οι δύο ήταν υποψήφιες σε 11 κατηγορίες… και τελικά δεν κέρδισαν καμία.
- Όσο για τον άνθρωπο που επίσης θεωρείται ο μεγαλύτερος loser, αυτός είναι ο Kevin O’ Connell ο οποίος αν και έχει υπάρξει 20 φορές υποψήφιος δεν έχει κερδίσει ποτέ του βραβείο.
- Η Ακαδημία σταμάτησε να χρησιμοποιεί την φράση «και ο νικητής είναι…» το 1988. Έκτοτε ανακοινώνει τα αποτελέσματα λέγοντας «Και το Όσκαρ πηγαίνει στον…».
- Η συντομότερη τελετή έγινε το 1958. Είχε διάρκεια μόλις μία ώρα και 40 λεπτά.
- Οι ηθοποιοί που αποσπούν βραβείο δεν μπορούν να το πουλήσουν όσο και να θέλουν. Αν επιθυμούν να το επιστρέψουν μπορούν μόνο στην Ακαδημία και λαμβάνουν έτσι… ένα δολάριο. Διαφορετικά, αν πουλήσουν τελικά κάπου το χρυσό αγαλματίδιο θα τους αφαιρεθεί η νίκη.
- Κάποια ωστόσο από τα βραβεία του παρελθόντος έχουν κατά καιρούς βγει στην αγορά. Ο Σπίλμπεργκ για παράδειγμα έχει αγοράσει το αγαλματίδιο του Ντέιβις για 578 χιλιάδες δολάρια το 2001 και το έχει δωρίσει πίσω στην Ακαδημία.
- Ποτέ δεν έχουμε δει υποψήφια για Όσκαρ ταινία από την καλοκαιρινή σεζόν.
- Η Τζένιφερ Λόρενς είναι η νεαρότερη ηθοποιός που έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ και μάλιστα 3 φορές. Είναι μόλις 23.
- Υπήρξαν 3 χρονιές όπου τα Όσκαρ αναβλήθηκαν. Η πρώτη ήταν το 1938 μετά από μια μεγάλη πλημμύρα στο LA, η δεύτερη το 1968 έπειτα από την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και η Τρίτη το 1981 έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν.
- Ο συντομότερος ευχαριστήριος λόγος ανήκει στον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Όταν απέσπασε το βραβείο ανέβηκε στην σκηνή και είπε «Thank you».
- Μόνο 3 animation έχουν καταφέρει να προταθούν παράλληλα και ως καλύτερες ταινίες. Αυτά ήταν η Πεντάμορφη και το Τέρας, το Toy Story 3 και το Up.
- To 1969 η Katharine Hepburn και η Barbra Streisand ισοψήφησαν ως «Καλύτερες Ηθοποιοί».
- Ο Μάρτιν Σκορτσέζε έχει σκηνοθετήσει συνολικά 20 άντρες και γυναίκες ηθοποιούς που τελικά προτάθηκαν για Όσκαρ.
- Η Amy Adams είναι φέτος η μοναδική υποψήφια για «Καλύτερη Ηθοποιός» η οποία δεν έχει ήδη στην κατοχή της ένα αγαλματίδιο.
- Πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 8.9 εκατομμύρια Tweets σχετικά με τα Όσκαρ. Περισσότερο από όλα τα βραβεία, σχολιάστηκε εκείνο του Argo για το οποίο σημειώθηκαν συνολικά 85.300 tweets το πρώτο λεπτό της ανακοίνωσης του αποτελέσματος.