Σπάνιο ντοκουμέντο: Ο Τσάρλι Τσάπλιν στα “Φώτα της πόλης”

Τσάρλι Τσάπλιν. Ο πάντοτε εκφραστικός και αφοπλιστικά ανθρώπινος. Είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης. Βέβαια στη δεκαετία του 1930, οπότε και γυρίστηκαν "Τα φώτα της πόλης", τα οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Τσάπλιν, δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο να μένουν ως ντοκουμέντα βίντεο, από τα παρασκήνια των γυρισμάτων. Παρόλ' αυτά το συγκεκριμένο μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά - φτάνοντας μέχρι σήμερα. 

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος, με τον οποίο 'διευθύνει' την ορχήστρα των ηθοποιών του, ο ιδιόμορφος και χαρισματικός Τσάπλιν. 

Για την ιστορία, η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1931, σε σκηνοθεσία και σενάριο Τσάρλι Τσάπλιν, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τη Βιρτζίνια Τσέριλ, τον Άλαν Γκαρσία και άλλους. 

Στο έργο, ο Σαρλό ερωτεύεται μία νεαρή, τυφλή ανθοπώλισσα, η οποία τον περνά για πλούσιο κι εκείνος αποφασίζει να κάνει διάφορες δουλειές (ανάμεσά τους και μποξέρ) για να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για την ακριβή εγχείρηση - που θα επαναφέρει την όρασή της. Μελοδραματική, από πρώτη άποψη, ταινία που ο Τσάπλιν μετατρέπει σε ένα αριστούργημα που, εκτός από τις συγκινητικές σκηνές του, προσφέρει σημαντικά ευρηματικά κωμικά ευρήματα.