Η ταινία The Interview ήταν "απελπιστικά ανιαρή, καθόλου αστεία" και "θα είχε παταγώδη αποτυχία αν προβαλλόταν στις αίθουσες"... Με αυτές τις γραμμές, σε μέιλ που στάλθηκαν εντός τε και εκτός της Sony Pictures, η εταιρεία παραγωγής προσπάθησε να τα μαζέψει όπως - όπως μετά την πρωτοφανή απόφαση να ακυρωθεί η προβολή της διαβόητης κωμωδίας με στόρι τη δολοφονία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η ακύρωση της προβολής έγινε την τελευταία στιγμή, στη σκιά απειλών από χάκερς που διέρρευσαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ταινίες που δεν έχουν προβληθεί στο διαδίκτυο.
Κυβερνητικές πηγές στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η επίθεση "είχε κρατική χορηγία" και ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κινεί τα νήματα. Η Πιονγκγιάνγκ συνεχάρη τους χάκερς αυτούς που αυτοαποκαλούνται "Φύλακες της Ειρήνης" διαψεύδοντας παράλληλα κάθε ανάμειξή της.
Η ακύρωση της προβολής είναι πρωτοφανής στην ιστορία του κινηματογράφου!
Η εταιρεία παραγωγής και διανομής Sony εξέπληξε τον κόσμο της έβδομης τέχνης, ο οποίος πλέον ανησυχεί για την ελευθερία της έκφρασης.
Κατακραυγή από το Χόλυγουντ
"Είναι μια βαριά απόφαση, τόσο για το στούντιο όσο και για την ελευθερία της έκφρασης", αντιδρά ο Τζιλ Ζακόμπ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών επί σχεδόν 15 χρόνια. Το ίδιο δήλωσαν και προσωπικότητες του κινηματογράφου που ρωτήθηκαν σχετικά.
Ακόμη και κατά την προβολή το 1988 του "Τελευταίου πειρασμού" του Μάρτιν Σκορσέζε, που είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, ακόμη και επιθέσεις των καθολικών φονταμενταλιστών στη Γαλλία, η ταινία φυσικά είχε προβληθεί.
Όλοι πλέον κατηγορούν τη Sony ότι υπέκυψε σε εκβιασμούς.
"Μήπως θα αποσύρουν από τις οθόνες οποιαδήποτε ταινία δέχεται μια ανώνυμη απειλή;", δήλωσε με αποδοκιμασία ο σκηνοθέτης Τζαντ Απάτοου, μορφή της αναβίωσης της αμερικανικής κωμωδίας.
Ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έγραψε στο Twitter: "Ευτυχώς που (η Sony) δεν εξέδωσε τους Σατανικούς Στίχους" το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι που κυκλοφόρησε το 1988. Ο βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εξαιτίας του μυθιστορήματος αυτού, αναγκάστηκε να ζήσει μερικά χρόνια υπό αστυνομική προστασία. "Λυπηρό για την ελευθερία της έκφρασης", δήλωσε ο αμερικανός κωμικός Στιβ Καρέλ.
"Ένα αμερικανικό στούντιο είναι μια εμπορική εταιρία, που δεν λειτουργεί για να προασπίζει τις μεγάλες αρχές της ελευθερίας. Υπολόγισε ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο", δηλώνει ο Μαρκ Μισιονέ.
Η προβολή μιας ταινίας μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια, σε μάρκετινγκ και προώθηση, τα οποία προστίθενται στον προϋπολογισμό της ταινίας μεγάλου μήκους (42 εκατομμύρια δολάρια για την "Ιnterview"). Από τη στιγμή που οι κινηματογραφικές αίθουσες αρνούνταν να την προβάλουν, η Sony έκανε τους υπολογισμούς της και αποφάσισε να σταματήσει τα έξοδα.
"Θα ήθελα να δω τη Sony να αψηφά τις απειλές, να προβάλλει την ταινία, αλλά τι θα κάνει αν σημειωθεί βομβιστική επίθεση σε κινηματογραφική αίθουσα; Ήδη έχουν γίνει επιθέσεις σε κινηματογράφους", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ουάλτερ, καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου του UCLA στο Λος Άντζελες.
Ο βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο προσέφερε χθες 100.000 δολάρια για να αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας που θέλει να προβάλει δωρεάν στο ιστολόγιο του. "Προσφέρω στη @SonyPictures 100.000 δολάρια για τα δικαιώματα της 'The Interview'. Θα την προβάλλω δωρεάν στο μπλογκ μου. Επικοινωνήστε παρακαλώ μαζί μου μέσω της @SonyPicturesBr", γράφει ο Κοέλιο στο λογαριασμό του στο Τwitter.
Το φιλμ "πιθανόν να διαρρεύσει στο ίντερνετ", πιστεύει ο Ζιλ Ζακόμπ, μια υπόθεση που δεν θα αντισταθμίσει ωστόσο τις οικονομικές απώλειες της Sony.