Είναι το διασημότερο φαγητό της Μέσης Ανατολής. Στην Αίγυπτο, τη Συρία και τη Σουηδική Αραβία παρασκευάζεται μόνο από ρεβίθια, ενώ στο Λίβανο από ένα μείγμα κουκιών και ρεβιθιών. Το φαλάφελ, έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κοινό και αποδεικνύει διαρκώς πως δεν είναι μια ακόμα γευστική τάση που θα ξεφουσκώσει, αντίθετα έχει πιστό κοινό που ολοένα μεγαλώνει.
Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Με τον όρο «φαλάφελ» εννοούμε τους ανατολίτικους ρεβιθοκεφτέδες που συνήθως μπαίνουν μέσα σε πίτα, ή σερβίρονται σε πιάτο, και με άλλα υλικά συνθέτουν ένα κυρίως πιάτο απίστευτα γευστικό. Η τιμή του ξεκινά από 1 ευρώ και φθάνει έως 4,50 ευρώ, ενώ έχει υψηλή διατροφική αξία. Αναζητήσαμε τα σημεία της πόλης που εξειδικεύονται στο φαλάφελ και ξεχωρίσαμε τα πιο ολοκληρωμένα. Εκείνα δηλαδή που είτε είναι γνήσια κι αυθεντικά, είτε έχουν μια πιο «μοντέρνα» οπτική, κατορθώνουν να μυήσουν στην έθνικ λιχουδιά με τον δικό τους τρόπο. Και τελικά είναι πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμασταν. Ακολουθεί λοιπόν, το πρώτο μέρος ενός αφιερώματος με αγαπημένα «φαλαφελάδικα» στην Αθήνα που αξίζει να επισκεφτείς -και που κάποια θα γίνουν και δικά σου αγαπημένα.
Baba Ghanoush Falafel Shop
Από πέρυσι το Πάσχα το Baba Ghanoush (που στα αραβικά σημαίνει κακομαθημένος μπαμπάς και στην ουσία είναι η μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι) στην Πλατεία Βαρνάβα κατόρθωσε να προσελκύσει όλους τους λάτρεις του φαλάφελ και να τους κάνει φανατικούς οπαδούς του. Ο λόγος; Φυσικά οι αυθεντικές αραβικές γεύσεις που παντρεύονται νόστιμα με μαροκινά στοιχεία, ο χώρος που αποπνέει αισθητική παρά το μικρό του μέγεθος και οι λογικές τιμές. Το φαλάφελ εδώ σερβίρεται είτε στο πιάτο, είτε σε πίτα. Αν προτιμήσετε την πρώτη περίπτωση θα το απολαύσετε συνοδευμένο από χούμους, κους κους, χαρίσα και πιτούλες. Στην δεύτερη έχετε δύο επιλογές. Είτε με Baba Ghanoush, ταχίνι, και σαλάτα, είτε με σος γιαούρτι, πράσινη σαλάτα, καρότο και χαρίσα (καυτερή σάλτσα). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πιάτο ημέρας, ιδίως τις σούπες που γίνονται ανάρπαστες.
Tip: Η Νάντια, βασική μαγείρισσα της κουζίνας, κατάγεται από το Μαρόκο εξ'ου και οι έντονες επιρροές στις γεύσεις του Baba Ghanoush.
Info
Τιμή: από 2,70 ευρώ
Τρίτη-Κυριακή: 13.00-00.00
Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι, τηλ. 212105 0351
Φαλάφελ Πανόρμου
Πρωτολειτούργησε πριν 2 χρόνια και παραμένει το «μυστικό» της Πανόρμου. Ο Χρήστος Κοδέλλας τα καλοκαίρια των παιδικών κι εφηβικών του χρόνων τα πέρασε στο Λίβανο, όπου και αγάπησε το φαλάφελ. «Δεν βρίσκεις σχεδόν πουθενά αυθεντικό φαλάφελ, είναι πολύ πικάντικο και δεν αρέσει στον περισσότερο κόσμο», μου είπε όταν τον ρώτησα αν θα δοκιμάσω 100% γνήσια λιβανέζικη συνταγή. «Εγώ φτιάχνω φαλάφελ ακριβώς όπως θα το φας έξω, όλα όσα περιέχει είναι χειροποίητα, απλά είναι λιγότερο πικάντικο».
Στο «Φαλάφελ Πανόρμου» τρως πεντανόστιμο τυλιχτό φαλάφελ με ρεβιθοκεφτέ που φτιάχνει καθημερινά ο κύριος Χρήστος, σαλάτα ταμπουλέ, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, χούμους, τσίλι και σος γιαούρτι-ταχίνι. Εννοείται ότι τα παραπάνω υλικά είναι προαιρετικά, ενώ η σος του είναι άπαιχτη και θα σε κάνει σίγουρα φαν της. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αραβική πίτα, ολικής άλεσης ή κανονική καθώς και τορτίγια.
Tip: Μπορείτε να ζητήσετε αναλυτικά τις θερμίδες κάθε πιάτου. Διαθέτει κι εξωτερικά τραπεζάκια.
Info
Τιμή: από 2,50 ευρώ
Καθημερινά εκτός Κυριακής: 12.00-23.00
Λογοθετίδη 3, Αμπελόκηποι, Σταθμός Πανόρμου, κιν. 6977486696
Sumsun
Sumsun στα αραβικά σημαίνει σουσάμι, το οποίο και είναι το βασικότερο ίσως υλικό της ανατολίτικης κουζίνας. Έτσι μου εξήγησε ο Μιχάλης την ιστορία του ονόματος του μαγαζιού, που εδώ και ενάμιση χρόνο προκαλεί ουρές σε όσους έχουν βαρεθεί τις μοντέρνες εκδοχές του φαλάφελ κι αναζητούν αυθεντικότητα. Η συνταγή που θα δοκιμάσετε εδώ προέρχεται από το Αλέπο Συρίας, από όπου και κατάγεται ο Μιχάλης. Θα το απολαύσετε σε μικρή ή μεγάλη αραβική πίτα με τον ανατολίτικο ρεβιθοκεφτέ να απογειώνει με τη γεύση του κάθε ουρανίσκου και επιπρόσθετα υλικά ντομάτα, μαρούλι, μαϊντανό, δυόσμο και σος από χούμους και ταχίνι. Αν αγαπάτε τις πικάντικες γεύσεις δοκιμάστε το με σος από τσίλι και πιπεριά Φλωρίνης.
Tip: Πρόσφατα προστέθηκε στο μενού και το μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάρυ που έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Μπορείτε να το φάτε και τυλιχτό.
Info
Τιμή: από 2,50 ευρώ
Καθημερινά: 12.00-23.30
Σόλωνος 86, Αθήνα, τηλ. 2103642804