Μπορούμε να ελέγξουμε σκέψεις και συναισθήματα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα αισιόδοξο ον! Μπορεί κατά τη διάρκεια της ζωής του, να συναντάει εμπόδια και καθημερινές δυσκολίες, όμως τις περισσότερες φορές κάτι τον κρατάει και δεν το βάζει κάτω. Αντιθέτως ελπίζει και αυτή του η θετική σκέψη, είναι που τον κάνει να επιβιώνει και να προσπαθεί ακόμα περισσότερο για το καλύτερο.

Το γεγονός ότι η αισιοδοξία αποτελεί τελικά χαρακτηριστικό των περισσότερων, αποδείχθηκε μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα με τον εξής τρόπο. Ζητήθηκε από μια ομάδα εθελοντών να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο η ψυχική τους διάθεση μπορούσε να επηρεαστεί και να αλλάξει από την ανάμνηση περιστατικών του παρελθόντος, αλλά και γεγονότων που θα μπορούσαν να συμβούν μελλοντικά.

Όσο πιο εύκολα ανακαλούσαν οι συμμετέχοντες σε θετικά φορτισμένες εμπειρίες, τόσο πιο ευτυχισμένοι ένιωθαν. Αντιθέτως, τα δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος, έρχονταν στην επιφάνεια με τεράστια δυσκολία σε συνδυασμό πάντα με θλίψη και πικρία.

Όταν όμως ζητήθηκε από τους εθελοντές να σκεφτούν το μέλλον, σχεδόν όλοι σκέφτηκαν θετικά. Μάλιστα το γεγονός και μόνο ότι μπήκαν σε αυτή διαδικασία, τούς έκανε αυτόματα να αλλάξουν συχνότητα και να πλημμυρίσουν με θετικά συναισθήματα.

Είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο, όταν ακούμε μια εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση να θεωρούμε ότι είναι μακρυά από εμάς. «Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι τα δυσάρεστα γεγονότα δεν θα αγγίξουν ποτέ τους ίδιους» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Εντ Ο' Μπράιαν.