Γιατί είμαι τεμπέλης;

Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται υπερβολικά να μπουν στη διαδικασία να δουλέψουν, να μαγειρέψουν, να ασκηθούν, να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο παρουσιάζεται καθημερινά; Αναρωτιέστε συχνά γιατί ενώ το πνεύμα σας είναι πρόθυμο, το σώμα σας αδυνατεί;

Αμερικανοί επιστήμονες έρχονται να δώσουν την απάντηση που σίγουρα θα σας λύσει την απορία. Τα αίτια της «τεμπελιάς» πηγάζουν από τα γενετικά χαρακτηριστικά! Με άλλα λόγια κάποιοι από εμάς είμαστε εκ γενετής τεμπέληδες γιατί πολύ απλά έτσι το αποφάσισε η φύση!

Η έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα, οδήγησαν στο παραπάνω συμπέρασμα, διεξήχθη σε δύο ράτσες αρουραίων. Τα μέλη της πρώτης ήταν εξαιρετικά δραστήρια, ενώ της δεύτερης αρκετά υποτονικά. Αναζητώντας τα αίτια αυτής της τεράστιας διαφοράς στη συμπεριφορά, έγιναν κάποιες μελέτες στα μιτοχόνδρια (τα «εργαστήρια» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού). Ύστερα από ανάλυση του DNA τους, διαπιστώθηκε ότι οι σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν σε ό,τι είχε να κάνει με το γενετικό τους υλικό (συγκεκριμένα 36 γονίδια). Στις υπόλοιπες οι διαφορές ήταν ανεπαίσθητες.

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίζει κάποιος γενετική προδιάθεση να αποφεύγει τη φυσική δραστηριότητα» δηλώνει ο δρ Φρανκ Μπουθ, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Αυτό το εύρημα ενδέχεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό επιπλέον παραγόντων που οδηγούν στην παχυσαρκία».