Γιατί να κάνετε Yoga

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Είναι μόνο λίγες μέρες που μας χωρίζουν από τις καλοκαιρινές διακοπές και σίγουρα σκέφτεστε κάθε μέρα που βλέπετε το σώμα σας στον καθρέφτη, τι θα κάνετε για να το βελτιώσετε.

Η απάντηση είναι γυμναστική και διατροφή. Μόνο με κόπο και προγραμματισμό και επιμονή θα μπορέσετε να αποκτήσετε την εικόνα που ονειρεύεστε. Η πρότασή μας λοιπόν είναι να σμιλεύετε το κορμί σας κάνοντας γιόγκα. Το ερώτημα είναι, γιατί γιόγκα; Γιατί πολύ απλά θα έχετε πολλαπλά οφέλη. Δεν σημαίνει ότι ακυρώνουμε όλα τα υπόλοιπα είδη γυμναστικής αλλά σίγουρα η γιόγκα θα σας κάνει καλό και θα βελτιώσει συνολικά την ευεξία σας. Η εξάσκηση των στάσεων, οι ασκήσεις αναπνοών και ο διαλογισμός βελτιώνουν την υγεία του σώματος, του πνεύματος και του νου σας.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για να διαλέξει κάποιος τη yoga, όμως οι ειδικοί έχουν επιπλέον πληροφορίες να μας δώσουν.  Η Άννα Ζώρζου που είναι στο Holmes Place Yoga Consaltant - Yoga Works Teacher and Teacher Trainer μας εξήγησε ορισμένες  πολύ σημαντικές λεπτομέρειες. 

«Καταρχήν, η γιόγκα είναι καλή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενόχλησης. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα βοηθάει στη διαχείριση ή στον έλεγχο του άγχους, στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, του άσθματος, του πόνου στην πλάτη, του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, της χρόνιας κόπωσης, της κατάθλιψης, του διαβήτη, της επιληψίας, των πονοκεφάλων, των καρδιακών παθήσεων, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του στρες και άλλων καταστάσεων και παθήσεων. Επιπλέον, η γιόγκα: βελτιώνει το μυϊκό τόνο, την ευλυγισία, τη δύναμη και την αντοχή, μειώνει το στρες και την ένταση, ενισχύει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα, μειώνει το λίπος, βελτιώνει την κυκλοφορία, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργεί αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας. Και αυτά είναι μόνο τα επιφανειακά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα οφέλη που αναφέρονται παραπάνω έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με τον αρχικό σκοπό της γιόγκα».

Η Ιστορία της γιόγκα

Η γιόγκα, αναπτύχθηκε στην Ινδία και είναι μια πνευματική πρακτική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία 5.000 χρόνια περίπου. Γιόγκα στα σανσκριτικά που είναι η κλασική γλώσσα της Ινδίας σημαίνει «ένωση». Σύμφωνα με τους γιόγκι, η αληθινή ευτυχία, η απελευθέρωση και η φώτιση, προκύπτουν από την ένωση με τη θεϊκή συνείδηση, γνωστή ως Brahman, ή με το Atman, τον υπερβατικό Εαυτό. Οι διάφορες πρακτικές της γιόγκα είναι μια μεθοδολογία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

«Στη Ηatha Yoga, για παράδειγμα, οι στάσεις και οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν να καθαρίσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, ώστε ο γιόγκι να μπορεί να επιτύχει την ένωση. Οι αναπνευστικές ασκήσεις Pranayama βοηθούν να καθαρίσουν τα nadis, ή κανάλια, τα οποία μεταφέρουν την prana, την καθολική ζωτική ενέργεια, επιτρέποντάς της να ρέει ελεύθερα. Όταν τα κανάλια είναι καθαρά και έχει ανοίξει το τελευταίο μπλοκάρισμα στη βάση της σπονδυλικής στήλης, η Κουνταλίνι ανέρχεται μέσα από τη σπονδυλική στήλη, μέσω του κεντρικού καναλιού που ονομάζεται sushumna-nadi, και ενώνεται με το τσάκρα της κορυφής. Σύμφωνα με την παράδοση, η απελευθέρωση της Κουνταλίνι οδηγεί στη φώτιση και την ένωση». μας λέει η Yoga Works Teacher and Teacher Trainer Άννα Ζώρζου.

Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που δεν πιστεύουν στις αναφορές περί φώτισης και πνεύματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξέρετε ότι επειδή τα οφέλη από την γιόγκα είναι πάρα πολλά δεν έχει τελικά μεγάλη σημασία το αν ταυτίζεστε με την γενικότερη φιλοσοφία της. Αν ξεκινήσετε να κάνετε γιόγκα θα νιώσετε σύντομα τις ευεργετικές ψυχό-φυσιολογικές της επιδράσεις.

Η γιόγκα άλλωστε ένα από τα μεγάλα καλά που μας κάνει είναι η σχέση που μας δημιουργεί με τον ίδιο μας τον εαυτό.  Μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με τον αληθινό μας εαυτό.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, μας έχουν κάνει να θεωρούμε τον εαυτό μας αποτέλεσμα των πραγμάτων που κάνουμε όλη την ημέρα στο σπίτι και στη δουλειά μας. Ουσιαστικά χάνουμε τον αληθινό μας εαυτό.

Τι θα πρέπει να κάνουμε όμως για να βρούμε ξανά τον εαυτό μας;

H Άννα Ζώρζου μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές

«Απομονώστε τα συναισθήματα, τις αισθήσεις και τις καταστάσεις και κάπου βαθιά μέσα σας θα δείτε ότι είστε ακόμα εκεί. Απομακρύνετέ τα όλα, και μπορείτε να μάθετε ποιοι πραγματικά είστε. Οι τεχνικές υπέρβασης που αναπτύχθηκαν από τους γιόγκι μας βοηθούν επίσης να εξαλείψουμε αυτά που πάνε να μας καθορίσουν εσφαλμένα – τα συναισθήματα, οι αισθήσεις, οι επιθυμίες, τα επιτεύγματα και οι αποτυχίες της καθημερινής ζωής. Μέσω της γιόγκα, μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των φυσικών και ψυχολογικών καταστάσεών μας. Ως εκ τούτου, είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα τις αντιδράσεις μας στις σκέψεις, στα συναισθήματα αλλά και στις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, έρχεται η ευαισθησία και η ικανότητα να βρίσκουμε και να απομακρύνουμε τα φυσικά και ψυχολογικά μπλοκαρίσματα που μας κρατούν συχνά μακριά από τον αληθινό εαυτό μας. Δεν ταυτιζόμαστε πλέον με την κατάστασή μας. Αντί να λέμε «Είμαι στρεσαρισμένος», αρχίζουμε να λέμε «Νιώθω στρεσαρισμένος» ή «υπάρχει άγχος». Είναι μια λεπτοφυής αλλά αισθητή διαφορά.

Ή, ακόμα καλύτερα, λέμε «Νιώθω άγχος και φόβο, και αυτό είναι που προκαλεί στρες – και ειδικότερα αυτό είναι που προκαλεί ένταση στον αυχένα και τον ώμο μου». Έτσι λοιπόν, αναπνέουμε βαθιά, για να απαλύνουμε το άγχος. Επανεξετάζουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκδήλωση αυτών των συναισθημάτων, και στην πορεία χάνουν την επίδρασή τους στο νευρικό μας σύστημα. Χαλαρώνουμε σκόπιμα τους ώμους και τον αυχένα,  ώστε το άγχος και η ένταση να μη γίνουν μόνιμη κατάσταση. Η γιόγκα είναι η ένωση με τον εαυτό. Όπως  γράφει ο Patanjali, ένας από τους μεγάλους σοφούς της γιόγκα:

Yogas citta vrtti nirodhah (Η γιόγκα περιορίζει τις διακυμάνσεις του νου.)

Tada drasthuh svarupe vasthanam (Τότε, εμφανίζεται ο αληθινός εαυτός.)

Ωστόσο, η γιόγκα δε σημαίνει μόνο να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας αλλά αφορά και την ύπαρξή μας μέσα στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα βιβλία, βίντεο και ιστοσελίδες επικεντρώνονται στις στάσεις της γιόγκα, στην αναπνοή και στο διαλογισμό, η παράδοση τονίζει, επίσης, την αγάπη, τη συμπόνια, τη γνώση και τη σωστή δράση ως μονοπάτια προς την ένωση. Είτε θέλουμε να ακολουθήσουμε τη γιόγκα ως πνευματικό μονοπάτι, είτε για τα ψυχοφυσιολογικά οφέλη της, η γιόγκα είναι μια μεθοδολογία για την ανάπτυξη μιας βαθύτερης εμπειρίας του εαυτού μας και του κόσμου.

Και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πραγματικά καλά. Γιαυτό και εμείς στα holmes place έχουμε πιστοποιημένους δασκάλους σε διαφορετικά συστήματα γιόγκα και λειτουργούν καθημερινά τμήματα γυμναστικής, ενώ παράλληλα  οργανώνουμε συνδιδασκαλίες και σεμινάρια σχετικά με τη γιόγκα για την προσωπική εξέλιξη όλων όσοι ενδιαφέρονται.