Για πολλούς τα στούντιο διαλογισμού είναι και ένας τρόπος να χαλαρώσουν να πάψουν να είναι συνδεδεμένοι στο Διαδικτύο και να αφήσουν ταμπλέτες, κινητά και φορέσιμες συσκευές
«Είναι ένας αποδοτικός τρόπος για να ηρεμήσει το μυαλό μου ώστε να μπορώ να σκέφτομαι πιο προσεκτικά τόσο στη ζωή μου όσο και στην εργασία μου» λέει η 29χρονη Γκρέις Κλαρκ, η οποία από τότε που ανακάλυψε το στούντιο διαλογισμού παρακολουθεί 'μαθήματα' μέρα παρά μέρα, ακόμα και πρωί πριν πάει στη δουλειά της. Έξω από την αίθουσα μαζί με τα παπούτσια μένουν κινητά, τάμπλετ και ό,τι υπάρχει σε έξυπνη συσκευή.Όχι άλλο "texting".
Με την προσοχή να δίνεται στα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού- μείωση επιπέδων του στρες και του άγχους, βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καλύτερο ύπνο και πτώση της αρτηριακής πίεσης -αυτή η πρακτική κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στη Νέα Υόρκη, γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Έχουν ανοίξει αναρίθμητα κέντρα διαλογισμού, συνεδρίες και αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε δημόσια πάρκα, σε μουσεία και ξενοδοχεία ακόμα και σε υποκαταστήματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.
Ο διαλογισμός έχει μια ιστορία 2.500 ετών. Η κοσμική του προσέγγιση είναι αυτή που εντάχθηκε στην λαϊκή κουλτούρα και σε αυτό συνέβαλαν τόσο η επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο, όσο και η δημοσιότητα που έχει λάβει από εταιρίες τεχνολογίας όπως η Google και η Apple, οι οποίες ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να διαλογίζονται. Μπορεί ωστόσο ο διαλογισμός και το ξαδελφάκι του που ακούει στο όνομα «ενσυνειδητότητα» να συνδεθούν με την αστική ζωή όπως συνέβη με τη γιόγκα, η οποία –αν και σπάνιζε στις αρχές του 1990- έχει γίνει μια ευρέως διαδεδομένη δραστηριότητα;
Με την έμφαση να δίνεται στην αναπνοή «Η κοσμική προσέγγιση του διαλογισμού ανοίγει πολλές πόρτες τώρα, όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου και την ανακούφιση από το στρες» λέει ο Ντόν Έσελμαν, επικεφαλής παραστατικών τεχνών στο Rubin Museum of Art του Τσέλσι, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε συνεδρίες διαλογισμού.«Αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν και να το ακολουθήσουν. Και ποιος δεν θα ήθελε λιγότερο άγχος στη ζωή του;»
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης φιλοξένησε την πρώτη συνεδρία διαλογισμού στο κτίριο της στο Χάρλεμ, τον Ιούλιο 2013. Μόλις πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 249 προγράμματα σε 18 διαφορετικά σημεία. «Από τα υποκαταστήματα μας έλεγαν ότι ήθελαν περισσότερα προγράμματα στις κοινότητες τους, που να αφορούν θέματα υγείας και ανακούφισης από το στρες» λέει η 39χρονη Κέλι Γιμ, υπεύθυνη για τα προγράμματα ενηλίκων της βιβλιοθήκης. «Είναι ωραίο για τους ανθρώπους να έρχονται σε ένα ήσυχο περιβάλλον με το οποίο νιώθουν εξοικειωμένοι».
Για πολλούς τα στούντιο διαλογισμού είναι και ένας τρόπος να χαλαρώσουν να πάψουν να είναι συνδεδεμένοι στο Διαδικτύο και να αφήσουν ταμπλέτες, κινητά και φορέσιμες συσκευές. «Τα κινητά έχουν 'τρελάνει' τους ανθρώπους» λέει η Ντάινα Κάπλαν, ιδρύτρια του «Τhe Path», το οποίο οργανώνει εβδομαδιαίες συναντήσεις διαλογισμού στο ξενοδοχείο Στάνταρντ, στο Ιστ Βίλατζ και μια φορά το μήνα πραγματοποιεί μια συνάντηση ποπ-απ. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ομορφύνεις το σώμα σου» λέει η Κάπλαν «αλλά εάν θέλεις να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό σου και να βρεις νόημα στη ζωή σου, ο διαλογισμός είναι ο καλύτερος τρόπος». Αρκετοί γιατροί, γράφει η εφημερίδα, συστήνουν τον διαλογισμό σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα και υπέρταση ή σε όλους όσοι νιώθουν φθορά.
Οι τιμές ξεκινούν από τη μηνιαία συνδρομή των 50 δολαρίων και τα 24 δολάρια για ιδιαίτερο μάθημα και φτάνουν στα 400 έως 1200 δολάρια το τετραήμερο για κάτι πιο εξειδικευμένο, για όσους θέλουν να βαθύνουν την εμπειρία τους.
«Ενσυνειδητότητα» για όλα τα βαλάντια και για όλες τις ηλικίες, καθώς υπάρχει και στούντιο για τους «millennials» (από 16 έως 35 χρονών).