Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Ανώτερη Λέκτορας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου University of Central Lancashire Dr Sandi Mann, η πλήξη που κάποιες στιγμές όλοι αισθανόμαστε μπορεί τελικά να λειτουργεί προς όφελος μας.
«Οι άνθρωποι ξεχνάνε ότι η πλήξη ή αλλιώς η βαρεμάρα είναι ένα απλό συναίσθημα κάποιες φορές θετικό, κάποιες άλλες αρνητικό. Δεν το αισθανόμαστε πάντα όταν δεν έχουμε τίποτα να κανουμε, συνήθως προκύπτει όταν αυτά που έχουμε να κάνουμε δε μας προκαλούν κανένα ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη στιγμή.»
Στην έρευνα η Mann ζήτησε από 40 άτομα να υποβληθούν σε ένα τεστ δημιουργικότητας. Σε κάποιους όμως από τους συμετέχοντες, ζήτησε πρώτα να ολοκληρώσουν μια εξαιρετικά βαρετή διαδικασία διάρκειας 15 λεπτών. Συγκεκριμένα τους ζήτησε να αντιγράψουν τις επαφές του κινητού τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ξεκάθαρα ότι τα άτομα που είχαν υπομείνει τη βαρετή διαδικασία, εμφάνιζαν πιο έντονη δημιουργική διάθεση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. «Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να πλήττει και να ονειροπολεί, αυτόματα το μυαλό μας μπαίνει σε διαφορετικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να επεξεργάζεται πιο δημιουργικές λύσεις για ό,τι μας απασχολεί.» εξηγεί η Mann.
Η υπερβολική πίεση που ασκούμε εμείς οι ίδιοι στο μυαλό μας προκειμένου να παραγεί δημιουργικές ιδέες, ουσιαστικά οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, γιατί πολύ απλά το μπλοκάρει. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πιεζόμαστε και να φορτίζουμε τον εαυτό μας με άγχος και στρες.
Επιπλέον η Mann τονίζει ότι αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, οι γονείς να ανησυχούν διαρκώς για το αν το παιδί τους πλήττει. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να το ψαχαγωγούν από φόβο μη βαρεθεί. «Και όμως η συμπεριφορά αυτή δε βοηθάει τα παιδιά. Κάποιες φορές είναι καλό να ακούμε το παιδί να λέει οτι βαριέται χωρίς να μας κυριέυει πανικός». Το αίσθημα της πλήξης ενεργοποιεί δημιουργικά τα παιδιά, γιατί καλούνται τα ίδια να βρουν λύσεις, προκειμένου να ψυχαγωγηθούν. « Λέγοντας ότι αξιοποιουμε θετικά τις στιγμές της πλήξης, εννοούμε ότι δημιουργούμε νέες ευκαιρίες, όταν το μυαλό μας δεν είναι απασχολημένο και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πουθενά».
Εύκολοι τρόποι για να πλήξετε δημιουργικά!
- Αφήστε για 10 λεπτά τη δουλειά στο γραφείο και βγείτε για μια μικρή δεκάλεπτη βόλτα, χωρίς κινητό τηλέφωνο και χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Παρατηρήστε απλά τι γίνεται γύρω σας!
- Επιτρέψτε στον εαυτό σας να σταματήσει για λίγο να ελέγχει email, μηνύματα και κλήσεις και να χαζέψει έξω από το παράθυρο. Είναι καλό κάποιες στιγμές απλά να χάνεσαι και να ονειροπολείς.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι μια πληκτική διαδικασία μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στη δημιουργικότητα. Πριν αφοσιωθείτε λοιπόν στον τρόπο παρουσίασης μιας σημαντικής πρότασης για τη δουλειά σας, δοκιμάστε να πλύνετε τα πιάτα ή να βάλετε πλυντήριο!
Πηγή: Aγγλικό περιοδικό Tatler τεύχος Απριλίου 2014