Τώρα που βρισκόμαστε μια ανάσα πριν το καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να προσέξουμε ακόμα περισσότερο τη διατροφή μας, προκειμένου να νιώθουμε άνετα με το σώμα μας, χωρίς να μας πιάνει η γνωστή ανασφάλεια για το πώς θα εμφανιστούμε στην παραλία.
Ιδού κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές:
-
Nα προτιμάτε τις ελαφριές σάλτσες με ελαιόλαδο και μυρωδικά. Στα ζυμαρικά να αποφεύγετε τις λιπαρές σάλτσες γιατί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα
-
Αν δεν έχετε χοληστερίνη να καταναλώνετε εβδομαδιαίως 3-4 αυγά. Τα αυγά εκτός από το ότι παρέχουν πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελούν πηγή ασβεστίου, σιδήρου αλλά και φυλλικού οξέος.
-
Προκειμένου η δράση το αλκοόλ να γίνεται πιο ήπια, καταναλώστε τυρί. Τα λιπαρά που περιέχει, επιβραδύνουν το άδειασμα του στομάχου, με αποτέλεσμα η απορρόφηση του αλκοόλ να καθυστερεί.
-
Αντί για βούτυρο προτιμήστε τη φυσική πάστα ελιάς. Οι ελιές περιέχουν μέταλλα, βιταμίνες Α και Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με καρδιοπροστατευτική δράση και πολλές φυτικές ίνες.
-
Πείτε ναι στη χωριάτική σαλάτα, αλλά με προσοχή στο ελαιόλαδο, το τυρί και το ψωμί. Αν οι ποσότητες είναι ελεγχόμενες η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή αφού είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.
-
Μην καταναλώνετε διαρκώς κριτσίνια, φρυγανιές ή άλλα αρτοσκευάσματα. Οι υδατάνθρακές έχουν γρήγορη πέψη και αντί να κόβουν την πείνα όπως πιθανόν πιστεύετε, αντιθέτως την προκαλούν! Συνδυάστε τα με ένα αυγό ή λίγο τυρί προκειμένου να σταματήσετε εγκαίρως..
-
Συνδυάστε το καρπούζι με τυρί ή το πεπόνι με γαλοπούλα, ζαμπόν ή προσούτο. Έτσι εξασφαλίζετε την ισορροπία των ηλεκρολυτών, του νατρίου και του καλίου.
-
Κατά τη διάρκεια του γεύματος να αποφεύγετε τα αναλγητικά και τη σόδα, γιατί συντελούν στην αραίωση των γαστρικών υγρών και επιβραδύνουν την πέψη.