Πολλές φορές έχουμε ακούσει τον όρο λειτουργικά τρόφιμα και όμως δεν γνωρίζουμε το πραγματικό τους νόημα ή τη χρησιμότητά τους στον μεταβολισμό, την υγεία και την διατροφή μας. Ο όρος λοιπόν αυτός προήλθε από την Ιαπωνία και ονομάστηκε έτσι λόγω των ευεργετικών επιδράσεων που έχει στις λειτουργίες του σώματός μας.
Ας δούμε λοιπόν ενδεικτικά, μερικές από τις ομάδες τροφίμων που έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας και μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο ασθενειών.
1)Μπορεί για παράδειγμα να έχουμε ένα φυσικό τρόφιμο, το οποίο έχει αυξήσει την περιεκτικότητα των πολύτιμων συστατικών του με συνθήκες ανάπτυξης που είναι ειδικές και έτσι να έχει μετατραπεί σε ένα πολύτιμο λειτουργικό τρόφιμο για τον οργανισμό μας
2) Μπορεί να έχουμε ένα τρόφιμο στο οποίο έχει προστεθεί κάποιο βελτιωτικό συστατικό, όπως τα προβιοτικά βακτήρια π.χ σε γιαούρτια που συνδράμουν στην καλύτερη υγεία του εντέρου μας.
3) Σε ένα άλλο τρόφιμο, μπορεί να έχει αφαιρεθεί ένα - νόστιμο μεν βλαβερό δε – συστατικό του, όπως είναι τα λιπαρά
4) Για τις περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες, μπορεί σε μία κατηγορία τροφίμων να έχει γίνει μία ειδική επεξεργασία, όπως η υδρόλυση, προκειμένου να μειωθούν οι αλλεργικές αντιδράσεις στα συγκεκριμένα αυτά τρόφιμα.
Τα λειτουργικά αυτά τρόφιμα στοχεύουν για παράδειγμα στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ανθρώπου, γιατί συνδράμουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη ενώ στοχεύουν να καλλιεργήσουν την αίσθηση κορεσμού που σε συνδυασμό με την κατάλληλη και συχνή σωματική άσκηση οδηγούν σε υγιείς και ισορροπημένους ανθρώπους που έχουν πλέον τον έλεγχο της διατροφής, του βάρους τους και κατ’ επέκταση της ίδιας τους της ζωής. Τέτοια τρόφιμα είναι τα ολικής αλέσεως, η βρώμη κ.ά.
Επίσης, τα λειτουργικά τρόφιμα στοχεύουν στην άμυνα του οργανισμού από το στρες που ενέχεται για καρκίνο, καταρράκτη ή και ασθένειες όπως Parkinson, Alzheimer κ.λ.π. Τα τρόφιμα που καταπολεμούν αυτές τις ασθένειες και φυσικά τη γήρανση περιέχουν αντιοξειδωτικά ένζυμα, καθώς και άλλες ουσίες, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.λ.π.
Επίσης πολύτιμος είναι ο ρόλος των λειτουργικών τροφίμων στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τέτοια τρόφιμα είναι για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή που περιέχουν την πασίγνωστη και αναμφισβήτητα ευεργετική βιταμίνη C, οι ντομάτες που περιέχουν το λυκοπένιο που μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως επίσης, οι κόκκινες πιπεριές, τα κόκκινα γκρεϊπ φρουτ , το σκόρδο, το τσαϊ και ιδίως το πράσινο, το μπρόκολο, λάχανο κουνουπίδι κ.ά.
Σίγουρα ορισμένα από τα προαναφερθέντα τρόφιμα, όπως π.χ η βρώμη ή το μπρόκολο και κουνουπίδι δεν αρέσουν από γευστικής πλευράς ή και από άποψη μυρωδιάς ακόμη (!) σε πολλούς από εμάς. Ας καθίσουμε όμως να σκεφτούμε για λίγο τι είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας τελικά, μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη ή μια ισορροπημένη διατροφή με δημητριακά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με προβιοτικά και φρούτα και λαχανικά με ανεκτίμητης αξίας συστατικά που θα θωρακίσουν ισχυρά τον οργανισμό μας από καρκινοπάθειες διαφόρων ειδών, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση ή και διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Parkinson και το Alzheimer;
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μας εξασφαλίζει ευεξία, καλή φυσική και διανοητική κατάσταση με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ψυχολογία και αποδόσεις είτε στο σχολείο τα παιδιά είτε στην εργασία τους οι μεγάλοι ενώ μας εξασφαλίζει μακροζωϊα και καλή υγεία. Φυσικά, είναι κοινός τόπος ότι αυτή η τόσο υγιεινή διατροφή θα πρέπει να συνδυάζεται στα πλαίσια του εφικτού βέβαια και με μία συστηματική και λελογισμένη σωματική άσκηση προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας.