Ένα χαμόγελο αρκεί για να σου φτιάξει τη διάθεση και να σου αλλάξει τη μέρα! Το τι κρύβεται από πίσω ίσως και να είναι λιγότερο σημαντικό, αφού η δύναμη του όλη συγκεντρώνεται στην επιρροή που ασκεί στους άλλους. Το χαμόγελο μπορεί να γεφυρώσει χάσματα, να διατηρήσει, να συσφίξει, να ενισχύσει αλλά και να επανενώσει σχέσεις. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που το χαμόγελο για κοινωνικούς και όχι μόνο λόγους, είναι προσποιητό. Είναι εύκολο όμως να το αποκαλύψεις.
Το χαμόγελο ως γνωστόν έχει να κάνει με το στόμα, τα δόντια και τα μάγουλα. Όταν τα μάτια δεν χαμογελούν, είναι ψεύτικο. Τόσο απλά! Όταν η περιοχή κάτω από τις βλεφαρίδες δεν ζαρώνει, όταν δεν δημιουργούνται δηλαδή αυτές οι χαριτωμένες ρυτίδες στην περιοχή των ματιών, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το χαμόγελο δεν προέρχεται από την καρδιά αλλά ότι φορέθηκε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.
Τα άτομα που έχουν μάθει να μην εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και τον θυμό τους, έχουν εκπαιδευτεί στο να χρησιμοποιούν το ψεύτικο χαμόγελο και να τα σκεπάζουν όλα. Με άλλα λόγια τα χαμόγελο μπορεί να χρησιμοποιήθει και ως μάσκα για να καλύπτει οτιδήποτε δεν πρέπει να φανερωθεί. Σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες είναι αυτές που το χρησιμοποιούν πιο συχνά, προκειμένου να δείχνουν χαρούμενες και θετικές ωστέ να βγαίνουν πιο εύκολα από τη δύσκολη θέση.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το χαμόγελο ακόμα και αν δεν βγαίνει εντελώς αβίαστα και πηγαία, μπορεί να διορθώσει μια αρνητική κατάσταση μειώνοντας απλά την ένταση. Αλλές φορές δηλώνει τη λήξη μιας διένεξης, αλλές φορές ζητάει συγγνώμη ή μία ακόμη ευκαιρία. Όποιος και αν είναι ο λόγος η δύναμη του είναι τεράστια και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται και μεταδοτικό!
Το χειρότερο είδος χαμόγελου, αυτό που μπορεί να διαλύσει σχέσεις και να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα όπως πίκρα ή θυμό είναι το περιφρονητικό-ειρωνικό.