Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά είναι από τα προϊόντα καθημερινής διατροφής που μπορεί κανείς να βρει στα καταστήματα βιολογικών ειδών ή στις «βιολογικές γωνιές» των σούπερ μάρκετ, ακόμα και σε λαϊκές αγορές, όπου βιοκαλλιεργητές πωλούν απευθείας στον καταναλωτή. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι με τον όρο «βιολογικό» εννοούμε το προϊόν που παράγεται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών, στις βιολογικές καλλιέργειες χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι, όπως παγίδες, ακίνδυνοι οργανισμοί (ή αλλιώς «εργάτες») και μη τοξικά στοιχεία (π.χ. θειάφι).
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν η αυξημένη τιμή των βιολογικών τροφίμων (σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και διπλάσια αυτής των συμβατικών) δικαιολογεί την «ποιοτική υπεροχή» που διατείνονται οι υποστηρικτές τους. Από επιστημονική σκοπιά, δεν υφίσταται άρτια τεκμηρίωση που να επιβεβαιώνει ότι όποιος καταναλώνει βιολογικά είναι περισσότερο υγιής. Προφανώς, είναι δεδομένη η υποψία που συνοδεύει τα χημικά λιπάσματα και τα τοξικά φυτοφάρμακα ως προς τις βλάβες που ενδεχομένως προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ένα βιολογικό πορτοκάλι, για παράδειγμα, είναι πιο υγιεινό από ένα συμβατικό. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα φρούτα, όπως οι φράουλες, και φυλλώδη λαχανικά βιολογικής γεωργίας είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα συμβατικά.
Η επιστημονική κοινότητα, προσπαθώντας να λάβει σαφή θέση στη διατροφική αυτή διένεξη, συνέταξε μια λίστα με τις 12 πιο επικίνδυνες τροφές, ως προς την περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, και προτείνει την κατανάλωση των τροφών αυτών μόνο στη βιολογική τους μορφή ( Environmental Working Group's list of the “Dirty Dozen”): Ροδάκινα, μήλα, πιπεριές, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, αχλάδια, σταφύλια, σπανάκι, σέλινο, μαρούλι και πατάτες καλό θα είναι να αγοράζονται βιολογικά.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι, παρά τους συνεχείς ελέγχους από τα αρμόδια όργανα των Περιφερειών και από τους οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, κάποιοι ελάχιστοι παραγωγοί ή έμποροι, πωλούν συμβατικά τρόφιμα ως βιολογικά, αποκομίζοντας κέρδη από τη διαφορά της τιμής. Μεγάλη προσοχή απαιτείται όταν πρόκειται για εισαγόμενα από χώρες εκτός ΕΕ., πρέπει πάντα να ελέγχεται προσεκτικά η συσκευασία. Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι τα βιολογικά προϊόντα φέρουν το σχετικό σήμα πιστοποίησης, όταν πωλούνται συσκευασμένα. Όταν αγοράζονται από βιολογικές λαϊκές αγορές, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι σε επιδεικνύουν την πιστοποίησή τους. Τέλος, μια ακόμη ιδιαιτερότητα είναι πως τα βιολογικά τρόφιμα ως πιο ευαίσθητα από τα συμβατικά, καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.