Η πρώτη εβδομάδα της 4ης Athens Biennale

Με μοντέλο την “Αγορά”, έναν χώρο συνάθροισης, συνδιαλλαγής και συμπαραγωγής πολιτικού και κοινωνικού έργου, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν τόπο παραγωγής λόγου, καθώς και επίσης να πραγματευτεί μια σειρά από κοινά ζητήματα, εξερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες αλλά και τα όρια της συμμετοχής και της συλλογικότητας.

Σε ένα τέτοιο πείραμα η επιμελητική Ομάδα της “AGORA” υποδέχεται τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, τις συνεργατικές πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών και βέβαια καλεί το κοινό να τους συναντήσει και να συμπράξει μαζί τους στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA.

Στις δράσεις της πρώτης εβδομάδας της AGORA συμμετέχουν:

ΦΥΤΑ

FYTA: Bianella
Σειρά περφόρμανς

Η ομάδα ΦΥΤΑ είναι μια μεταφορά για τις φυσικοποιητικές λειτουργίες της καθημερινής ελληνικής ταυτότητας. Πρόθεσή τους είναι η ψυχαναλυτική διατάραξη των κυριάρχων αφηγήσεων, μεταξύ των οποίων οι αφηγήσεις της έμφυλης ταυτότητας και του κυρίαρχου κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Η «χαοαισθητική» τους συνδυάζει σκόρπιες αναφορές στην ντανταϊστική ποίηση, post-punk αιχμές, ψευτοπαραδοσιακούς απόηχους, ανθελληνικούς ισχυρισμούς και χρήση απροκάλυπτης δυσλεξίας. Στην AGORA παρουσιάζουν ένα επταήμερο καταστασιακό μπουρλέσκ σε συνεργασία με πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς της τοπικής underground σκηνής, περφόρμερ και φαρσέρ, το οποίο και ονομάζουν 20 Χρόνια Φύκος.

29 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου - Σοφοκλέους 8-10

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΠΑΤΕΡΗΣ

Η Τέχνη ως συντελεστής αλλαγής
Εργαστήριο

Το Art as a change maker είναι μια διεπιστημονική μορφή εργαστηρίου, οπού καλλιτέχνες και φιλόσοφοι μαζί με τοπικούς ιδιώτες και παράγοντες εργάζονται απαντώντας στις κοινωνικές και πολιτιστικές προκλήσεις της συνεχώς μεταβαλλόμενης σύγχρονης κοινωνίας. Το πεδίο εφαρμογής του εργαστηρίου ενώνει τη γνώση που αποκτήθηκε από καλλιτεχνικές δράσεις με την επιχειρηματική δραστηριότητα, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας και τη συμμετοχή των πολιτών. Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από τη Mara Maglione και την Anja Puntari.

1η Οκτωβρίου 2013 – 13:00-21:00 - Σοφοκλέους 8-10

Αξία

Εργαστήριο

Στο εργαστήριο προτείνεται μια συνεργασία δίμηνης διάρκειας εικαστικών καλλιτεχνών, κοινωνικών επιστημόνων και θεωρητικών διαφόρων κατευθύνσεων οι οποίοι, με κεντρική αναφορά την ανθρωπολογική προοπτική της «ανταλλαγής», θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν καλύτερα και να σχολιάσουν με διάφορους τρόπους την «αξία» όπως δημιουργείται και βιώνεται καθημερινά. Οι επισκέπτες της Μπιενάλε της Αθήνας 2013 καλούνται να συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συζητήσεις και συναντήσεις, όπως και στη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου από την ομάδα που επιμελείται το εργαστήριο και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς.

5 Οκτωβρίου 2013 – 17:00-20:00 - Σοφοκλέους 8-10

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δέσποινα: μια κοινωνική μελέτη
Ομιλία

Η διάλεξη του Δημήτρη Αντωνίου, υπό τον τίτλο Δέσποινα: μια κοινωνική μελέτη, παρουσιάζει διάφορες συζητήσεις με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθώς και μια σειρά «φωτογραφικών στιγμιότυπων» σε κορνίζες του Άγγελου Παπαδημητρίου. Πιο συγκεκριμένα, η διάλεξη διερευνά τη λογοθετική διαχείριση του πρόσφατου δικτατορικού παρελθόντος της χώρας και, ταυτόχρονα, θέτει ερωτήματα για το κατά πόσον η οικονομική κρίση βοηθά στο να ανασυρθούν διαφορετικές ενθυμίσεις της χούντας, εκφράζοντας όσους έζησαν για χρόνια στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας.

5 Οκτωβρίου 2013 – 18:00-19:00 - Σοφοκλέους 8-10

Αναλυτικές λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ