Μουσείο Φαλτάϊτς: Με σειρά επετειακών εκδηλώσεων

Συναντήσεις "Βιωματικής επικοινωνίας με την Παράδοση" στην Σκύρο

Το άλσος της Βιγλατορίας του Παλαιόπυργου, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς στην Σκύρο, πρόκειται να φιλοξενήσει σειρά βιωματικών και ενημερωτικών συναντήσεων πάνω στον παραδοσιακό βίο, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις τέχνες ολόκληρου του Ελληνικού χώρου.

Το περιεχόμενο των προγραμμάτων αφορά:

• Γνωριμία των χρήσεων και της σημασίας των εργαλείων και σκευών των συλλογών της πρωτογενούς οικονομίας που εκτίθενται στους ειδικούς χώρους του άλσους του Μουσείου (Κελί, Μύθος του Μανουί) καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο (θέατρο, Άλσος). Εκτός από την φυσική παρουσίαση των συλλογών της κατηγορίας αυτής θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε σχέση με τις δραστηριότητες του καθημερινού βίου των Ελλήνων με την παραπάνω θεματολογία.

• Παρουσίαση και περιγραφή του ρόλου και των δράσεων του Μουσείου στον αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη των τεκμήριων αυτών του πολιτισμού της καθημερινής ζωής, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας και οραματισμού των ιδρυτών του Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.

• Προβολές οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με τη παραπάνω δράση και το ρόλο του Μουσείου στην δημιουργία κλίματος ανάδειξης του εν λόγω πολιτισμού.

• Εικαστική ενασχόληση των συμμετεχόντων με θέματα εμπνευσμένα από τα εκθέματα και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος (φόρμες, διακοσμητικά σχέδια, υλικά κλπ)

Στα σκιερά κιόσκια που φυλάσσονται τα αντικείμενα θα γίνονται προβολές και αναπαραστάσεις των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Παράλληλα με τη μετάδοση της γνώσης αυτής, θα προσφέρονται παραδοσιακές γεύσεις από τα προϊόντα του άλσους της Βιγλατορίας ή άλλα τοπικά προϊόντα-χωρίς να λείπουν πάντα τα ξερά σύκα, οι ελιές, το τοπικό κρασί, οι πίτες και το τσίπουρο.

Καθισμένοι, είτε σε μια από τις πετρόχτιστες αυλές, είτε στο υπαίθριο λίθινο θέατρο του Μουσείου, που κοιτάζει τη δύση, θα μπορούν όσοι θα συμμετέχουν ν' απολαύσουν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, κοινωνώντας δείγματα από παραδοσιακές γεύσεις, καθώς ο ήλιος θα χάνεται πίσω απ' το δασωμένο βουνό του Μαβουρνά και του Άη Δημήτρη.

Διάρκεια προγράμματος: 6.30 με 8.30 μμ και ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, περίοδο Ιουλίου –Αυγούστου 2016.