Το καλοκαίρι η καλλιτεχνική δημιουργία μεταφέρεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου
Το καλοκαίρι η καλλιτεχνική δημιουργία μεταφέρεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Πρωταγωνιστές το νησί της 'Ανδρου με τις εκθέσεις του Μουσείο Γουλανδρή και του Ιδρύματος Κυδωνιέως, η Ύδρα και ο Πόρος στον Αργοσαρωνικό, αλλά και οι αίθουσες τέχνης στο Σάμο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Τήνο.
Η μεγαλύτερη έκθεση του καλοκαιριού διοργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή όπου έχει την τιμητική του ο Γιώργος Ζογγολόπουλος. Πρόκειται για μια αναδρομική του διακεκριμένου γλύπτη, με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης».
Περιλαμβάνει δεκάδες έργα από τη σπουδαστική του περίοδο έως το γήρας του καθώς ήταν ένας από τους μακροβιότερους και παραγωγικότερους γλύπτες . Θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Επίσης στη Χώρα της 'Ανδρου, από τις 23 Ιουλίου, το Ίδρυμα Κυδωνιέως παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Επικράτειες του Νότου» που εστιάζεται στις ιδιοσυγκρασιακές και πολιτιστικές μας ιδιαιτερότητες με τη συμμετοχή 15 Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στην Ύδρα, έναν ακόμη φημισμένο καλλιτέχνη τον Ιταλό Roberto Cuoghi, έφερε το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, ο οποίος μεταμορφώνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου τα παλαιά Σφαγεία με την εγκατάσταση «Putiferio». Ακόμη στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού προς το Μανδράκι, μπορεί κανείς να δει την εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, που δημιουργήθηκε ειδικά για την Ύδρα, σε παραγωγή του HYam και σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες.
Στη Σάμο οργανώνεται η έκθεση «A World not Ours», με θέμα την προσφυγική κρίση και την αναγκαστική μετανάστευση. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης και μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων και κινηματογραφιστών, παρουσιάζουν τις σκέψεις, τις αντιδράσεις καi τις μαρτυρίες τους στο Art Space Pythagorion, από τις 4 Αυγούστου.
Στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, έξι διεθνείς καλλιτέχνες, η Mireya Samper και η Kristjana Samper από την Ισλανδία, ο Saulius Valius και η Diana Radaviciute από τη Λιθουανία, ο Δημήτρης Δημητριάδης και ο Klaus Pfeifer από την Ελλάδα, αφηγούνται με ποικίλα εκφραστικά μέσα, λόγο, ζωγραφική, γλυπτική, video, εγκαταστάσεις in situ - νέες μυθολογίες επιδιώκοντας να αποκαλύψουν τη δυναμική της προβολής των ιδεών, που κρύβονται μέσα μας. Έως τις 25 Σεπτεμβρίου.
Στον Πόρο, η γκαλερί Citronne παρουσιάζει, έως τις 17 Σεπτεμβρίου, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Αιγαίο με τίτλο «Αιγαίο: Ταυτότητες +Διαδρομές». Τα περισσότερα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και αποτυπώνουν τη θάλασσα των ονείρων, της προσφυγιάς και της ανθρωπιάς.
Συμμετέχουν ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Αλέκος Κυραρίνης, ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Σωτήρης Σόρογκας και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Οι εικαστικές δημιουργίες συμπληρώνονται από ποιητικές παραπομπές, επιλογές των καλλιτεχνών. Παράλληλα, διοργανώνεται και έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη με έργα από την ενότητα της Οδύσσειας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, έως τις 10 Οκτωβρίου.
Το Santorini Arts Factory παρουσιάζει την έκθεση γλυπτικής της Kelly με τίτλο "High Frequency Vibration" και την έκθεση ζωγραφικής του Απόστολου Ζολωτάκη έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιρού, το Ελληνο-Ολλανδικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης ORANGE WATER παρουσιάζει στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης δύο ομαδικές εκθέσεις. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς.
Στην πρώτη από τις εκθέσεις, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Αυγούστου, θα εκτεθούν έργα από το φεστιβάλ ORANGE WATER 1 του 2015 υπό τον τίτλο «Τόποι Μνήμης». Η δεύτερη από τις εκθέσεις διοργανώνεται στο πλαίσιο του Orange Water 2 υπό τον τίτλο «Fata Morgana». Θα διαρκέσει από 5 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κάτωνας Ασιμής, Eef de Graaf, Γιώργος Γυπαράκης, Frans Horbach, Δημοσθένης Δαβέττας, Ελένη Ζούνη, Μαριγώ Κάσση, Μελίνα Καχριμάνη, Πελαγία Κυριαζή, Χρήστος Κωτσούλας, Franceska Lai, Frank Lenferink, Κυριάκος Μορταράκος, Jan Mulder, Nieuwold Anja, Eva Petric, Λίλα Πολενάκη, Σπυριδούλα Πολίτη, Henk Puts, Bert van Santen, Walter Simon, Γιώτα Σκαρβέλη, Μαρία Σχοινά, Απόστολος Φανακίδης, Digna Weiss, Ruud Venekamp, Barbara de Vries κ.α
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού οργανώνει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Βλάσση Κανιάρη σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου με τίτλο «Προς την Τήνο ΙΙΙ». Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής του προσέγγισης. Επίσης, δίνει έμφαση στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών του έργου του καλλιτέχνη. Έτσι, οι αμύητοι έρχονται σε επαφή με αντιπροσωπευτικά έργα της εξηντάχρονης πορείας του, ενώ όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη δουλειά του έχουν την ευκαιρία να δουν λιγότερο γνωστά έργα του αλλά και κάποια που εκτίθενται για πρώτη φορά.
Στη Μύρινα της Λήμνου οργανώνεται η έκθεση «Τόποι στη Μνήμη ΙΙ» στη γκαλερί Ώχρα Μπλέ. Έργα σε χαρτί των Σωτήρη Σόρογκα και Γιάννη Καστρίτση εκτίθενται έως τις 22 Ιουλίου.
Στη Μύκονο, «στα Δύο Χωριά» η Μαρίνα Βρανοπούλου παρουσιάζει φέτος 13 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ παράλληλα, ξεκινά το δικό της εκδοτικό πρόγραμμα και παρουσιάζει το πρώτο art bar στο νησί. Αυτή την περίοδο παρουσιάζουν έργα ο Ηλίας Καφούρος και ο Taylor McKimens.