Την έκθεση στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, συνεπιμελούνται οι Γιώργης Μαγγίνης, Σοφία Χανδακά και Μίνα Μωραΐτου
Για πρώτη φορά, ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Η έκθεση «Κεραμική από την Κίνα», που εγκαινιάζεται στις 7 Ιουνίου, αναδεικνύει ενενήντα μοναδικά αντικείμενα από την ιστορικής σημασίας συλλογή του Γεώργιου Ευμορφόπουλου που δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη τη δεκαετία του 1930. Και ανιχνεύει την παγκόσμια προσφορά του κινεζικού πολιτισμού, φωτίζει την ιστορία των επαφών της Κίνας με τη Δύση και αναδεικνύει το όραμα του δωρητή και τους δεσμούς του με την Ελλάδα.
Η ιστορική αφήγηση επικεντρώνεται στην αυτοκρατορική Κίνα, εξετάζοντας τις εξελίξεις στην κοινωνία, την οικονομία και την τέχνη από τη δυναστεία Χαν (3ος αι. π.Χ.-3ος αι. μ.Χ.) ως την τελευταία δυναστεία Τσινγκ (17ος-20ός αι. μ.Χ.). Ειδώλια και ομοιώματα της δυναστείας Τανγκ (7ος-10ος αι. μ.Χ.) ζωντανεύουν την καθημερινότητα και το υπερβατικό σύμπαν της πρώιμης Κίνας. Η αισθητική των κεραμικών της δυναστείας Σονγκ (11ος-13ος αι. μ.Χ.) τα κατέστησε πρότυπα για επαΐοντες στην Κίνα και καλλιτέχνες στην Ευρώπη του 20ού αι. Οι πολύχρωμες πορσελάνες της δυναστείας Μινγκ (14ος-17ος αι. μ.Χ.) εδραίωσαν την πρωτοκαθεδρία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά. Τέλος, τα υβρίδια που δημιούργησε η όσμωση Ανατολής και Δύσης από το 16ο ως το 19ο αι. μ.Χ. αποτελούν την απαρχή της αφήγησης για τη γνωριμία της Δύσης με την Κίνα.
Η έκθεση μπορεί να αναγνωσθεί αμφίδρομα. Η μία διαδρομή παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας από την 3η χιλιετία π.Χ. έως το 19ο αιώνα μ.Χ. Η αντίστροφη διαδρομή ρίχνει φως, με τα ίδια αντικείμενα, στις σχέσεις της Κίνας με την Ασία και τη Δύση διαχρονικά (14ος - 20ός αι. μ.Χ.), με έμφαση στους Ευρωπαίους μελετητές και συλλέκτες του πρώιμου 20ού αι. Ειδική μνεία γίνεται με την έκθεση στον Γεώργιο Ευμορφόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους συλλέκτες κινεζικής και μοντέρνας τέχνης των αρχών 20ού αι.. Η δωρεά του, περίπου 800 αντικείμενα, στο Μουσείο Μπενάκη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επιτομή των προτιμήσεων και γνώσεων της εποχής του για την τέχνη της Κίνας.
Την έκθεση στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, συνεπιμελούνται οι Γιώργης Μαγγίνης, Σοφία Χανδακά και Μίνα Μωραΐτου.