Τριάντα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σε δημιουργική συνάντηση

Οι καλλιτέχνες είναι μέλη μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής πλατφόρμας με την ονομασία Dienstag Abend, που συστήθηκε το 2009 στην Βιέννη

Η 83η δημιουργική συνάντηση 30 καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, όπως ανακοινώσε σήμερα σε συνέντευξη της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη. Παράλληλα, η κ. Πλεύρη αναφέρθηκε και στο 1ο Παγκρήτιο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ δρόμου που οργανώνεται στο Ηράκλειο.

Ο Δήμος Ηρακλείου, όπως τονίσθηκε, καλωσορίζει μια διεθνή ομάδα 30 καλλιτεχνών, οι οποίοι σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν στην πόλη την 83η δημιουργική συνάντησή τους. Ανάλογες συναντήσεις έχουν προηγηθεί στο Σικάγο, στη Βιέννη, στο Λονδίνο, στο Γκτάνσκ και δεκάδες άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Οι καλλιτέχνες είναι μέλη μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής πλατφόρμας με την ονομασία Dienstag Abend, που συστήθηκε το 2009 στην Βιέννη, και θα παραμείνουν στο Ηράκλειο επί μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναζητήσουν την έμπνευσή τους περιηγούμενοι τα σημεία στα οποία θα εργαστούν, θα συγκεντρώσουν διάφορα υλικά και θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις, εικαστικές γλυπτικές κ.ά. παρεμβάσεις, σε ανοικτούς κυρίως χώρους.

Μέχρι στιγμής όπως τονίσθηκε έχουν επιλέξει την περιοχή κυρίως του Λάκκου, και σημεία γύρω απ΄ αυτόν καθώς και έναν χώρο κοντά στη θάλασσα. Στη συνεχεία θα εκθέσουν τα έργα τους επί ένα διήμερο, στο Πολύκεντρο και στο Πάρκο του Υγειονομικού. Η ιδιαιτερότητα της ομάδας, όπως η ίδια εξηγεί, είναι ότι η δράση της επικεντρώνεται στην ίδια την καλλιτεχνική πράξη, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον του θεατή από το «τί γίνεται» στο «πως γίνεται», πώς δημιουργείται δηλαδή ένα έργο τέχνης. Τις ημέρες εκείνες θα δοθούν στοιχεία αλλά και χάρτης για τα σημεία στα οποία θα εργάζονται οι καλλιτέχνες.

1ο Παγκρήτιο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ δρόμου

Ακόμη η Aντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού, καθώς και τις Ομάδες Παιδείας, Τουρισμού και Πρασίνου τού Δήμου Ηρακλείου, οργανώνει οπως τονίσθηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο πολυήμερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με τίτλο «Τέχνη καθ' οδόν».

Στόχος του φεστιβάλ που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο είναι η ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου, η άμεση επαφή και η εξοικείωση του κοινού με την καλλιτεχνική δημιουργία και η αισθητική αναβάθμιση σημείων της πόλης. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ δημιουργοί κάθε είδους (ζωγραφικής, αγιογραφίας, καλλιτεχνικού γκραφίτι, γλυπτικής, μουσικής, θεάτρου, χορού, παρουσιάσεων, κινηματογράφου, video art, φωτογραφίας κ.ά.) καλούνται να προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τους ίδιους και το έργο τους, εργαζόμενοι σε ανοιχτούς, επιλεγμένους χώρους της πόλης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. To φεστιβάλ θα αναπτυχθεί σε κεντρικές πλατείες και πεζοδρόμους, αλλά και σε σημεία των πολιτιστικών, κυρίως, διαδρομών εντός των τειχών, στα οποία, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιούνται και εικαστικές παρεμβάσεις με στόχο την αισθητική τους αναβάθμιση.

Στο πνεύμα αυτό και με τους παραπάνω στόχους, ο δήμος καλεί τους καλλιτέχνες, (Έλληνες ή ξένους ), που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι την 5η Μαΐου 2016, στο γραφείο του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δήμου Ηρακλείου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2, Ώρες 10-13 π.μ, πλην Σαββάτου και Κυριακής).