Μοναδικές στιγμές έζησαν περίπου 450 Κύπριοι, αλλά και πολίτες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι παρακολούθησαν δικοινοτική καλλιτεχνική εκδήλωση, που οργάνωσε ο Φορέας Πολιτισμού του ΡΙΚ, μαζί με την κοινότητα Νεοχωρίου και συμπαραστάτη τον δήμο Σάριγερ, ο οποίος πρόσφερε το δημοτικό θέατρο.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου. Ο Σεβασμιότατος, επεσήμανε ότι «η επίσκεψη των Κυπρίων γίνεται τις μέρες, όπου 60 χρόνια πριν λεηλατήθηκαν Εκκλησίες και καταστήματα, των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης». Η τουρκική κοινωνία, σημείωσε, « απολογείται και γυρίζει σελίδα». Με οργή και μισαλλοδοξία, είπε, δεν κτίζουμε το μέλλον. Ο δρόμος για το μέλλον πρέπει να είναι κτισμένος στην αγάπη και την ειρήνη, πρόσθεσε. Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος συγχάρηκε το ΡΙΚ και την κοινότητα Νεοχωρίου. Επίσης, παρατήρησε ότι «αν μάθουμε να χαιρόμαστε μαζί, αν μάθουμε να τρώμε μαζί, θα μάθουμε και να ζούμε μαζί».
Ο αντιπρόεδρος του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, τόνισε ότι οι πολίτες δεν χωρίζονται, είτε ζουν στην Κύπρο, είτε στην Τουρκία. Το ΡΙΚ, πρόσθεσε, συνεχίζει να ενημερώνει τους Ρωμιούς της Πόλης και αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου, Λάκης Βίγγας επεσήμανε ότι «το προσκύνημα των φίλων του ΡΙΚ στην Ρωμοσύνη της Κωνσταντινούπολη, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τους ρωμιούς της Πόλης». Με την εκδήλωση, τόνισε «σπάζουμε ταμπού, τα οποία κτίστηκαν εδώ και 60 χρόνια, από τα Σεπτεμβριανά».
Ο Δήμαρχος Σαριγιέρ , Σουκρού Γκενς, δήλωσε ότι κάθε χρόνο ο δήμος γιορτάζει την ημέρα της ειρήνης, η οποία είναι την 1η Σεπτεμβρίου. «Θα ήθελα να βρισκόσασταν εκείνη την μέρα στο δήμο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα και σας καλωσορίζω», είπε.
Με πρωτοβουλία του ΡΙΚ, μαζεύτηκαν χρήματα και δώρα για τους νέους, αλλά και τους γέροντες ρωμιούς της Πόλης, τα οποία πρόσφεραν ο αντιπρόεδρος, Θανάσης Τσώκος, και το μέλος του Συμβουλίου, Μαρία Μιχαηλίδου.
Κατά την εκδήλωση νέοι του Νεοχωρίου, με παραδοσιακά όργανα, τραγούδησαν τραγούδια της Πόλης. Επίσης Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες, τραγούδησαν και χόρεψαν, όχι μόνο παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα τραγούδια. Στο τέλος όλοι μαζί, καλλιτέχνες και ακροατές, από την Κύπρο και την Τουρκία, χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Χρίστος Φιλίππου.