Χανιά: Με αλλαγές οι εκδηλώσεις για τον «Αγροτικό Αύγουστο 2015»

Σε νέα βάση μπαίνουν από φέτος οι εκδηλώσεις για τον «Αγροτικό Αύγουστο» που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα Χανιά και τη Κίσσαμο.

Η διοργάνωση των Χανίων, ύστερα από πέντε χρόνια «φιλοξενίας» στον χώρο της δυτικής τάφρου θα πραγματοποιηθεί φέτος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, στην πλατεία 1866. Αρχικά υπήρχε η σκέψη η διοργάνωση να φιλοξενηθεί στην πλατεία Κατεχάκη στο παλιό λιμάνι των Χανίων, ωστόσο, για το συγκεκριμένο χώρο υπήρξε η αρνητική άποψη της αρχαιολογίας η οποία μάλιστα αιτιολογήθηκε και εγγράφως προς τους διοργανωτές της έκθεσης.

Στο έγγραφο της αρχαιολογίας, η υπηρεσία εκφράζει την αντίθεσή της στη διενέργεια του «Αγροτικού Αυγούστου» στη συγκεκριμένη πλατεία για τρεις βασικούς λόγους.

Ο ένας λόγος αφορά τα υπό εξέλιξη έργα αποκατάστασης- ανάδειξης του παλιού Τελωνείου που βρίσκεται στη πλατεία Κατεχάκη. Οι παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή του λιμανιού αυτή την περίοδο, αλλά και η μεγάλη προσέλευση πολιτών είναι, σύμφωνα με το έγγραφο της αρχαιολογίας, οι άλλοι δύο λόγοι για τους οποίους η υπηρεσία «ανάβει» κόκκινο για τη διοργάνωση του «Αγροτικού Αυγούστου» στην πλατεία.

Ο φετινός «Αγροτικός Αύγουστος» θα πραγματοποιηθεί από 28 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου και σε αυτόν θα λάβουν μέρος αποκλειστικά τυποποιητές και επιχειρήσεις με κρητικά προϊόντα με νόμιμες άδειες. Υπολογίζεται ότι θα υπάρχει συμμετοχή 30 τοπικών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, σε «8ο φεστιβάλ Κισαμίτικης κουλτούρας. Ημέρες δημιουργίας και γευσιγνωσίας» μετονομάστηκε ο «Αγροτικός Αύγουστος» στη Κίσσαμο.

Θα ανοίξει τις πύλες του τη Δευτέρα 10 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 18 Αυγούστου. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος υπολογίζονται σε πενήντα και αφορούν μόνο παραδοσιακά προϊόντα. Θα φιλοξενηθεί στην παραλία της Κισάμου κοντά στο γήπεδο της περιοχής.