«Αγώνες Ανοιχτής Θάλασσας» όπου οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν στο πρώτο Ολυμπιακό αγώνισμα στα 500 μέτρα ελεύθερο, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Πασιλαμάνι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που φιλοξενείται στον Πειραιά.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή κολύμβησης και αντιπρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) Νίκο Γέμελο, έγινε προκειμένου να αναβιώσει στον Πειραιά η κολυμβητική διαδρομή, 119 χρόνια από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πολίτες και αθλητές όλων των ηλικιών, κολύμπησαν στο Πασαλιμάνι, στο ίδιο σημείο, αναβιώνοντας την ίδια κολυμβητική διαδρομή, στα 500 μέτρα ελεύθερο, μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος ήταν και πρεσβευτής των αγώνων.
«Η αναβίωση στο Πασαλιμάνι των αγώνων κολύμβησης της Ολυμπιάδας του 1896 έχει ξεχωριστή σημασία για την πόλη μας. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάσαμε για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, έχουν στόχο να αναδείξουν τη σχέση του Πειραιά με τη θάλασσα, τη ναυτοσύνη, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Από την πλευρά του ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης Νίκος Γέμελος, είπε ότι η αναβίωση των αγώνων για εμάς σημειολογικά, σημαίνει πάρα πολλά, να κολυμπάμε στο ίδιο σημείο που κολύμπησαν οι πρώτοι Ολυμπιονίκες.
«Από την πλευρά μου ως αθλητής προσπαθώ να βοηθώ όσο μπορώ και να στηρίζω τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πολύ όμορφο να αγωνίζεσαι σε ένα τόσο ιστορικό σημείο, εδώ που έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες. Πραγματικά, νιώθω δέος και είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ» δήλωσε ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης.
Ιστορική διαδρομή
Σημειώνεται ότι η περιοχή Ζέα στον Πειραιά υποδέχθηκε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού σε αυτή γίνονταν τα αγωνίσματα της κολύμβησης που ήταν τα 100, 200, 500 και 1.200 μέτρα ελεύθερο.
Οι αγώνες ξεκίνησαν τότε το Σάββατο 11 Απριλίου 1896 στον κόλπο της Ζέας, η οποία επιλέχθηκε ακριβώς επειδή σχημάτιζε αμφιθέατρο που τους επέτρεψε να τοποθετήσουν περιμετρικά πάγκους και κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να παρακολουθήσουν τους αγώνες περίπου 20.000 θεατές, κάνοντας ρεκόρ στη ζωντανή θέαση κολυμβητικών αγώνων αφού κανένα κολυμβητήριο δεν έχει αντίστοιχη χωρητικότητα
Για τα 100 μέτρα ελεύθερο οι διοργανωτές πήγαν τους διαγωνιζόμενους στα ανοικτά με βάρκες. Η γραμμή εκκίνησης ορίζονταν από δύο σημαδούρες. Οι κολυμβητές έπρεπε να κολυμπήσουν προς την ακτή και την κόκκινη σημαία τερματισμού, μέσα σε έναν διάδρομο που ορίζονταν από κούφιες κολοκύθες που επέπλεαν. Οι αθλητές ξεκινάνε με βάρκες από τα βαθιά και κολυμπούν με κατεύθυνση είτε προς την ακτή είτε κατά μήκος της ανάλογα με τον κυματισμό. Στους αγώνες τότε Πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Ούγγρος 'Αλφρεντ Χάγιος.