Άρωμα διαστημικής Ευρώπης, αλλά και διαστημικής Ελλάδας έχει η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εγκαινιάστηκε το πρωί στην πλατεία Συντάγματος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλους και μικρούς.
Η έκθεση περιλαμβάνει διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό, μέσω του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν το ευρύτατο φάσμα διαστημικών εφαρμογών σε καινοτόμες τεχνολογίες από τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τις επιχειρήσεις και τους απλούς πολίτες.
«Μπορούμε να δούμε τα χειροπιαστά ωφέλη που προσφέρει στη χώρα μας η υλοποίηση της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής» δήλωσε ο κ. Καμίνης στον χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι «η Αθήνα έχει αταλάντευτα ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Την παράσταση έκλεψε η Ελληνίδα μαθήτρια Αναστασία Παναγιωτακοπούλου, η οποία κέρδισε το 2012 τον ελληνικό διαγωνισμό ζωγραφικής για το πρόγραμμα Γαλιλαίος και το όνομά της δόθηκε σε έναν από τους δύο δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν χτες από τη γαλλική Γουιάνα. Η Αναστασία ήταν παρούσα στην εκδήλωση και χειροκροτήθηκε με συγκίνηση, ενώ ο δορυφόρος "Αναστασία" ταξιδεύει στο Διάστημα προκειμένου να δώσει πληροφορίες προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.
Η ευρωπαϊκη διαστημική πολιτική στηρίζεται σε δύο βασικά προγράμματα, το Copernicus και το Galileo και επιχειρεί να απαντήσει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αποτελεί πηγή καινοτομίας, νέων γνώσεων, νέων προιόντων, νέων μορφών βιομηχανικής συνεργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
Το Copernicus μας στέλνει τις "γεωεπισκοπικές" παρατηρήσεις του μέσω χαρτών, τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών -πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί- κλιματικών αλλαγών, στη γεωργία, την αλιεία και πλήθος άλλων εφαρμογών.
Τα δύο προγράμματα ανέπτυξε η Αικατερίνη Καββαδά, επικεφαλής της υπηρεσίας προγραμμάτων δορυφορικής πλοήγησης της ΕΕ και "ψυχή" του Galileo επί 13 χρόνια. Το Galileo είναι το ευρωπαϊκό GPS, είπε και σημείωσε ότι η εξάρτηση από το -αμερικανικό- GPS στοιχίζει στην Ευρώπη 6%-7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Εξέφρασε υπερηφάνεια για τη διάκριση της Αναστασίας λέγοντας «είναι το παιδί που έφερε το Διάστημα στη γη» και δείχνοντας στην οθόνη τη ζωγραφιά της, στην οποία, από την άκρη ενός δορυφόρου είναι δεμένο το σκοινί μιας μπουγάδας. «Το Διάστημα ανήκει στους νέους» πρόσθεσε. Έδωσε επίσης έμφαση στα οφέλη που αποκομίζουν οι ελληνικές εταιρείες software, οι ερευνητές και τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα διαστημικά προγράμματα.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας Γ. Τσίγκανος εκ μέρους του Αστεροσκοπείου ταξίδεψε τους παρευρεθέντες νοερά στον κόσμο του διαστήματος και στην πρόοδο που έχει γίνει στη διαστημική επιστήμη από την εποχή του Σπούτνικ, πριν 68 χρόνια, ως σήμερα. «Το διάστημα αδελφώνει τους ανθρώπους και αλλάζει την καθημερινότητά μας» είπε συνοψίζοντας.
«Χάρη στις διαστημικές εφαρμογές, έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα βιομηχανία με παγκόσμια εμβέλεια» είπε ο Χ. Σαντσες από τον καινοτόμο τεχνολογικό φορέα Corallia.
«Στηρίζουμε τη διαστημική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών» είναι το μήνυμα που απέστειλε με τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, ο αν. επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Α. Περουλάκης.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 28 Μαρτίου ως 5 Απριλίου.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα ως Πέμπτη 9-8, Παρασκευή, Σάββατο 10-9 και Κυριακή 10-8.
Είσοδος ελεύθερη.
Την έκθεση έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν 2.500 μαθητές ενώ την έχουν επισκεφθεί 500.000 άτομα στις 23 χώρες που έχει ταξιδέψει ως τώρα.