Ερωτήματα που ξεπερνούν την καθημερινότητα και αφορούν υπαρξιακά ζητήματα εξετάζονται με τρόπο διεξοδικό στη διάρκεια των μαθημάτων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Θεσσαλονίκη.
Σύγχρονοι φιλόσοφοι αφήνουν τα ακαδημαϊκά έδρανα και τα βιβλία και ανταλλάσσουν ιδέες, προβληματισμούς και απόψεις με το ευρύ κοινό επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις στις υπαρξιακές αγωνίες του.
Στη Φιλοσοφική Ακαδημία διδάσκουν ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης, οι φιλόσοφοι Παναγιώτης Δόικος και Δημήτρης Λαμπρέλλης, ο νευροβιολόγος Λάζαρος Τριάρχου και ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Θέμις Κατριός.
"Γιατί υπάρχουμε; Ποιος ωφελείται από την ύπαρξή μας;", "Γνωρίζουμε με τη νόηση ή τη φαντασία;", "Καταγωγή του ανθρώπινου εγκεφάλου: το κοινό και το ιδιαίτερο", "Η υφή του εγκεφάλου", "Οι θεμελιώδεις θεματικές της φιλοσοφίας του Nietzsche και οι παρερμηνείες της στην Ελλάδα και τη Γερμανία" είναι μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτύξουν οι φιλόσοφοι.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων για την πρώτη περίοδο άρχισε χθες, 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου.
Οι συναντήσεις διεξάγονται τα Σαββατοκύριακα στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154 εντός της ΔΕΘ-HELEXPO τηλ 2310 240002).