"Ιστορικό γεγονός για την πόλη του Μόντρεαλ, καθώς ποτέ δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας τόσα πολλά ευρήματα, ενός τόσο μεγάλου ιστορικού φάσματος, που στοιχειοθετούν την πολιτική και πολιτιστική εξέλιξη της Ελλάδας" χαρακτήρισε την έκθεση, υπό τον τίτλο "Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο", η Φρανσίν Λελιέβρ, γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πουάντ-α-Καγιέρ. Η έκθεση, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν απόψε, θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου 2015.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν Μαρκ Μπλε, γενικός διευθυντής του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας, τόνισε ότι η έκθεση έγινε με τη σύμπραξη των Μουσείων της Βόρειας Αμερικής. "Τα εκθέματα προσφέρουν την ευκαιρία για μια βαθειά ανάγνωση της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας σε σχέση μάλιστα με τη σημερινή εποχή" υπογράμμισε ο κ. Μπλε.
Η Ελένη Κόρκα, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι η έκθεση αυτή προϊόν ενός σημαντικού συντονισμού, προκειμένου να συγκεντρωθούν ευρήματα, από 22 μουσεία της Ελλάδας, με επίκεντρο τις προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στις πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις της αρχαίας Ελλάδας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την αιώνια αξία του ελληνικού πνεύματος και το ρόλο του ατόμου στην εξέλιξη της ιστορίας.
"Διασχίσαμε τον ωκεανό για να προσφέρουμε μια γνήσια επαφή του αμερικάνικου κοινού με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο" τόνισε η γενική γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
"Η έκθεση στοχεύει στο να "πλοηγήσει" το κοινό τόσο της Βόρειας Αμερικής όσο και το διεθνές κοινό σε ένα νοητικό, εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα γοητευτικό και αισθητικά ευχάριστο ταξίδι, μέσω των 5000 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας" συμπλήρωσε.
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε εκτενώς στις περιόδους, τις οποίες καλύπτει το φάσμα της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι επίκεντρό της είναι το άτομο. "Επώνυμοι και ανώνυμοι, αληθινά και μυθικά πρόσωπα, μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και απλοί άνθρωποι, βασιλιάδες και λαός αναδεικνύονται από τα εκθέματα" είπε.
Η συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες προκάλεσε, όπως είπε η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Πολιτισμού, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αρχαιολογικών ομάδων της Ελλάδας των ΗΠΑ και του Καναδά, προσφέροντας παράθυρο για περισσότερες συνεργασίες στο μέλλον.