Με τη ροκ όπερα "Αlexander the Great" το ΚΘΒΕ ξεκινά διεθνή περιοδεία! Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Βασιλικό θέατρο στις 23/10.
Όλα αρχίζουν στα 355 π.Χ. στη Σαμοθράκη- εκεί όπου στη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων συναντιέται η Ολυμπιάδα και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος.
Και τελειώνουν 34 χρόνια αργότερα, όταν ο "Great" Μακεδόνας στρατηλάτης παραδίδεται στο... χώμα της Βαβυλώνας και σ' αυτό της ιστορίας και του μύθου του.
Το φιλόδοξο εγχείρημα της ροκ όπερας "Alexander the Great" του Κωνσταντίνου Αθυρίδη ανέλαβε να υλοποιήσει η δεύτερη κρατική σκηνή- το ΚΘΒΕ.
Για την υλοποίησή του "επιστρατεύτηκαν": αρχικά η ίδια η παράσταση που είχε ετοιμάσει και παρουσιάσει προ έτους και πλέον ο εμπνευστής της, ο διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Βούρος ως συν-σκηνοθέτης, το καινούργιο λιμπρέτο (στα αγγλικά) που ανέλαβε να γράψει η Alexandra Charanis, τριάντα και πλέον ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές, δεκαμελής ορχήστρα, μουσικά όργανα (από τύμπανα μέχρι ηλεκτρικές κιθάρες και... μπουζούκι), ακόμα και ειδικό γραφείο οργάνωσης των διεθνών περιοδειών για τις οποίες -ειδικά- ετοιμάστηκε η παράσταση.
"Το 'brand name' του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί την αιχμή του δόρατος, τον πολιορκητικό κριό προκειμένου να αλωθεί η διεθνής αγορά -το διεθνές κοινό που μαζί με τους Έλληνες της ομογένειας θα αγκαλιάσουν την παράσταση" τόνιζε -μεταξύ άλλων- στη σημερινή, πρώτη επίσημη παρουσίαση της παράστασης, η πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΘΒΕ Μένη Λυσσαρίδου, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και συν-σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Βούρος χαρακτήρισε το "εγχείρημα" ως "παράσταση ειδικού σκοπού".
Το έργο είχε παρουσιαστεί το Νοέμβριο του 2012 (με άλλη μορφή και σε αρχικό λιμπρέτο -πάλι στα αγγλικά- γραμμένο από την Penny Turner) σε μουσική σκηνή της πόλης, στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (τον Μάρτιο του 2013) και τέλος, με τη νέα του μορφή, στο ΚΘΒΕ.
Στη νέα φιλόδοξη μορφή της, η ροκ όπερα κράτησε ορισμένους μόνο από τους αρχικούς συντελεστές της, εμπλουτίστηκε στο λιμπρέτο, αλλά και με νέους ήρωες, με την καλλιτεχνική και τεχνική υποστήριξη ενός μεγάλου καλλιτεχνικού οργανισμού, όπως το ΚΘΒΕ- "με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αναγωγή της παράστασης σε παγκόσμια επιτυχία" όπως χαρακτηριστικά έλεγε, σήμερα,ο κ. Βούρος.
Η πρεμιέρα της παράστασης ορίστηκε για τις 23 Οκτωβρίου, ενώ προγραμματίστηκαν ήδη άλλες τρεις παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο (24, 25 και 26 Οκτωβρίου) με εισιτήρια των 100 ευρώ (θεωρεία), 50, 30 ευρώ (πλατεία) και 20 ευρώ (εξώστης) καθώς και δύο ακόμη (στις 29 και 30 Οκτωβρίου), με ελεύθερη είσοδο για ΑΜΕΑ και ανέργους.
Για το αθηναϊκό κοινό "έκλεισαν" ήδη στο πλαίσιο της περιοδείας που προγραμματίζεται τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (για τις 27, 28/2 και 1/3), ενώ αναμένονται οι οριστικοποιήσεις των παραστάσεων σε Αυστραλία, Γερμανία, Αμερική, Καναδά (γενικώς σε σημεία ανά τον κόσμο με κοινό, Έλληνες της διασποράς).
Το έργο παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους κι έχει διάρκεια 135 λεπτά.
Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, ο προϋπολογισμός της παραγωγής στοίχισε -όσο περίπου και η παραγωγή της καλοκαιρινής παράστασης των "Περσών"- δηλαδή περί τα 400.000 ευρώ.
Τον ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ερμηνεύει ο Δημήτρης Τικτόπουλος (ο ίδιος με την αρχική -εκτός ΚΘΒΕ- παράσταση), ενώ στον πολυμελή θίασο (απαρτίζεται από ρόλους- ιστορικά πρόσωπα-ονόματα που τελευταία βρίσκονται καθημερινά στην... αρχαιολογική επικαιρότητα, όπως η Ρωξάνη, ο Φίλιππος, ο Ηφαιστίων, ο Πτολεμαίος, ο Περδίκκας, ο Σέλευκος κ.ά.) προστέθηκαν και νέοι συντελεστές, αλλά και η ιστορική επιμέλεια της αρχαιολόγου Πολυξένης Αδάμ-Βελένη.
Η παράσταση "Alexander the Great" πραγματοποιείται με την υποστήριξη (και οικονομική) του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου (που εδρεύει στη Νέα Υόρκη), τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μακεδονίας-Θράκης , της Helexpo-ΔΕΘ, του Ελληνοαυτραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.