Η «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» η οποία πραγματοποιείται έως και τις 29 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο στο πλαίσιο των Αισχυλίων, περιλαμβάνει εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν ενδιαφέρουσες, νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με προσιτό ενιαίο εισιτήριο 10 ευρώ.
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων:
23 Ιουλίου
«Ο μικρός εγώ» του Βασίλη Ανδρέου
Μία σπουδή για το πώς ο εφιάλτης γίνεται πίστη και έργο τέχνης. Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα αλυσίδα «Τα Ρέστα» του Κώστα Ταχτσή.
Πέντε ηθοποιοί, δύο άντρες και τρεις γυναίκες, επιστρέφουν στη γειτονιά του Κώστα Ταχτσή και εισβάλλουν σε ένα σπίτι με αυλή και πολλά δωμάτια πρόθυμα να γεμίσουν με τον ήχο από τα κέρματα που έπεσαν από τα χέρια του Κωστή και κάθε Κωστή που πλήρωσε τα λάθη των άλλων, που πλήγωσε τους άλλους, που προσευχήθηκε στην οικογένεια και την έκανε τέχνη.
25 Ιουλίου
«Κάπου περνούσε μια φωνή» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, σε σκηνοθεσία Ηλία Βογιατζηδάκη
1915. Σε ένα εργατικό σπιτάκι στο Παγκράτι, η Ρηνούλα, μια 18χρονη καπελού, ξεψυχά για χάρη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Όμως το αντικείμενο του πόθου της, ο 19χρονος τσαγκάρης Σωτήρης έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του…
Στη νουβέλα Κάπου περνούσε μια φωνή (1940), ο καταραμένος αυτόχειρας συγγραφέας της γενιάς του 1920 Ναπολέων Λαπαθιώτης, συστήνει ένα ιδιότυπο όσο και μοιραίο τρίγωνο με φόντο μια Αθήνα περασμένη.
Ο Ηλίας Βογιατζηδάκης, η Μυρτώ Πανάγου και η Νατάσα Παπανδρέου μετά τα Χταποδάκια και άλλα διηγήματα επανέρχονται στην κεντρική σκηνή του BIOS, δραματοποιώντας εκ νέου το έργο ενός νεοέλληνα συγγραφέα. Αφουγκράζονται μια παλιά ιστορία και την μεταφέρουν στο σήμερα. Με παιγνιώδη διάθεση και άφθονη μουσική ξεδιπλώνεται η εποχή της αθωότητας, όπου η Αθήνα των αρχών του προηγούμενου αιώνα μπλέκεται με τις σχολικές μας μνήμες, το γέλιο εναλλάσσεται με την θλίψη, ενώ ο έρωτας διεκδικεί τα δικαιώματά του με τρόπο απόλυτο και χωρίς περιορισμούς –τα μεγάλα πάθη κυριαρχούν και η αυτοθυσία φαντάζει μια πράξη θεμιτή.
Διασκευή/Ερμηνεία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Νατάσα Παπανδρέου
27 Ιουλίου
«Ο Μουνής» από την 4Frontal
Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου.
Ένα υπέροχο χωριό της ελληνικής επαρχίας κάπου στην δεκαετία της Αλλαγής, ένα παρ' ολίγον φονικό του Αργύρη του κοντοκουρεμένου, ένας βιαστικός γάμος του Κωστή του ανάπηρου με την Κωλαθηνά, μια τελετή ενηλικίωσης του μικρού Λαζάρ του γιου του Μπερδούλια, ένα αυτί απλωμένο στο σκοινί της μπουγάδας της Παντζάραινας και η μεγάλη απόφαση της τσαχπίνας της Ανθής συνθέτουν το σκηνικό της παράξενης ιστορίας του Μουνή. Μιας ιστορίας ακραίας και απόκοσμα βίαιης. Όλοι ξέρουν, αλλά όλοι σιωπούν. Και όλα λύνονται με πολύ ξύλο πίσω από κλειστές πόρτες ή χορεύοντας ένα λεβέντικο τσάμικο στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Οι ήρωες της Κιτσοπούλου παγιδευμένοι στις προκαταλήψεις και στους φόβους τους αγωνίζονται να κρατήσουν καθαρό το παρατσούκλι τους, μη και μαθευτούν οι εξάρσεις τους και γίνουν διήγημα.
29 Ιουλίου
«Στον ίσκιο της θυγατέρας» από την ομάδα Ονειρόδραμα
Επτά σκοτεινά παραδοσιακά παραμύθια ζωντανεύουν μέσα από τους ήρωές τους που αφηγούνται με έναν διαφορετικό τρόπο τις παράξενες, μαγικές, άγριες, σκληρές αλλά και τρυφερά συγκινητικές ιστορίες τους.
Με ανανεωτική δύναμη, οι ηθοποιοί Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου και Βασίλης Παπαλαζάρου, θα ανοίξουν και πάλι τον δρόμο για να περάσουν οι πρωταγωνιστές των ιστοριών και να συναντηθούν με την πραγματική ζωή μέσα από τα παραμύθια: "Ο βασιλιάς των λαών", "η μήτρα των παραμυθιών", "ο καημός", "ο ύπνος", "το κοκόρι", "η τύχη της λωλής" και "οι κόρες του παπά".
Ο άγνωστος και σκοτεινός κόσμος της ενηλικίωσης, η λαγνεία, η βία, ο έρωτας, η ζήλια, η εξουσία, η ματαιοδοξία, το ταξίδι της αυτογνωσίας, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι μύχιες σκέψεις , είναι ο τόπος συνάντησης των επτά παραμυθιών που όπως όλα τα παραμύθια πατούν στο χθες κι ερμηνεύουν το σήμερα. Και υποστηρίζουν ότι θα τα καταφέρουμε αρκεί να είμαστε ανοιχτοί στο θαύμα και να εμπιστευόμαστε τους άλλους και τη ζωή. Έτσι οι ιστορίες με αλήθειες μεταμφιεσμένες αλλά αναγνωρίσιμες, μπορούν να αγγίζουν τις καρδιές και να καταλαγιάζουν τους φόβους.
Στο Παλαιό Ελαιουργείο –παραλία Ελευσίνας, έως και τις 29 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ.